Avdulah Hoti novi premijer Kosova

Region

U Prištini je izglasana nova kosovska vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za novu vladu glasao je 61 poslanik kosovske skupštine.

 

Kako prenosi portal Kosovo onlajn mandatar za sastav nove vlade izjavio je u svom ekspozeu da neće promovisati svoje političke ciljeve, već će nastojati da sačuva prijateljstva bez kojih Kosovo ne može da napeduje ka EU integracijama.

 

– Mi smo jedna nacija kojoj treba vlada koja će biti u službi naroda, a ne da eksperemntiše – rekao je Hoti.

 

On je dodao da bi populistička vlada bila štetna za koosvsko društvo.

 

– Vjerujem da možemo da izgraditi demokratsko društvo i državu. Želimo da ojačamo saardnju između različitih dijelova našeg društva. Naša Vlada će biti zasnovana na tim načelima – naveo je Hoti u svom obraćanju uoči glasanja za izbor nove vlade.

 

U budućoj vladi dva mjesta Srpskoj listi

 

Sednica kosovske skupštine počela je sa zakašnjenjem od pola sata, a u skupštinskoj sali na početku nije bilo poslanika Samoopredjeljenja.

 

Hoti je prezentovao i prijedlog sastava nove vlade sa četiri potpredsjednika i 16 ministarstava, prenosi Blic.

 

Prvi potpredsjednik vlade bio bi Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova. Ostala tri potpredsjednika bili bi Driton Seljmanaj, Aljbuljena Hadža i Goran Rakić iz Srpske liste, koji bi obavljao i dužnost ministra za lokalnu samoupravu.

 

Dalibor Jevtić iz Srpske liste predložen je da i dalje obavlja dužnost ministra za zajednice i povratak.

 

Iz Demokratskog saveza Kosova predloženi su Hikmete Bajrami za ministarku finansija, Besian Mustafa za ministra poljoprivrede, Vljora Dumoši za ministarku kulture, Agim Veljiu za ministra unutrašnjih poslova, Anton Ćuni za ministra odbrane, Arben Abraši za ministra infrastrukture, Armend Zemaj za ministra zdravlja.

 

Iz Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Kući bio bi ministar ekonomije, Meljiza Haradinaj ministarka inostranih poslova, ministar pravde Seljim Seljimi a Ram Ljika ministar obrazovanja.

 

Skender Rečica predložen je za ministra za rad i socijalno staranje, Veselj Krasnići za ministra za trgovinu i industriju i Enis Kervan za ministra regionalnog rezvoja.

 

U toku je rasprava o prijedlogu programa buduće kosovske vlade.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *