Da li je ovo najuzbudljiviji sport na ZOI?

Sport

Biatlon je sportska disciplina koja svoju težinu zasniva na činjenici da se radi o kombinaciji dvije aktivnosti, a to su skijaško trčanje i streljaštvo.

Što se tiče porijekla ove discipline, kao alternativni trening norveške vojske korištena je u 19. stoljeću, a na Zimskim olimpijskim igrama je predstavljena 1924. godine. Olimpijski status je stekla 1960. godine za muškarce, a iako je tek 1992. stekla status za žene, to danas ne umanjuje njihovu popularnost i uspješnost u ovom sportu. Ono što se razlikuje kod muških i ženskih takmičara jeste dužina staze, koja je 20 km za muškarce, a 15 km za žene.

Ukoliko do sada niste pogledali kako izgleda ova disciplina, propustili ste nešto zaista uzbudljivo. To je prizor sportaša, koji skijaju sa puškama na leđima, što im povećava broj otkucaja srca. Zaustavljaju se na određenim tačkama kako bi pucali u mete. Na utrci su 4 gađanja, od kojih su dva gađanja u ležećem položaju i dva u stojećem. Bodovanje varira ovisno o događaju, ali u osnovi se vrijeme i strijeljanje kombiniraju kako bi odredili pobjednike. Svaki promašaj kažnjava se kaznenim sekundama, uobičajena kazna je dodavanje 60 sekundi natjecatelju na postignuto vrijeme.

Iako je takmičar možda imao savršeno vrijeme skijanja, ukoliko ga nepreciznost, umor ili vremenske prilike, poput vjetra, dovedu do promašaja to ga može koštati dobrog plasmana. Sama kombinacija ove dvije, nimalo jednostavne aktivnosti, takmičarima predstavlja izazov jer moraju biti dobri u multitaskingu ukoliko žele ostvariti dobar rezultat. Koliko je njima teško i izazovno da budu jednako dobri u obje aktivnosti, toliko je gledaocima uzbudljivo dok ih prate u tome.

– Kada dođe do dijela discipline kada pucaju u mete, toliko je napeto da se osjećam kao da gledam penale neke jako važne utakmice, ili igram slot mašine. Nikada ne znate kako će se sve to završiti i ko će imati više sreće – izjavio je vjerni pratitelj Zimskih olimpijskih igara, koji naročito uživa u biatlonu.

Zanimljivo je njegovo poređenje biatlona sa slot igrama, gdje postoje brojne varijacije, ali u suštini princip je isti. Ukoliko vam se sve “sličice” ne poslože, ne možete ostvariti zaradu. Isto tako i u biatlonu, ukoliko ne pogodite svih 5 meta, odmah ste zbog kaznenih bodova u zaostatku za onima koji su sve mete uspješno pogodili.

Kada je riječ o opremi, skije su minimalne dužine 4 cm kraće od visine natjecatelja i uz njih se za trčanje smiju koristiti samo štapovi. Puške su malokalibarske 5,6 mm, mase oko 3,5 kg, s malim optičkim ciljnikom, te mogućnošću punjenja spremnicima od 5 metaka odozdo ili pojedinačno odozgo u zatvarač puške. Mete su kružnog oblika. Ima ih 5 (pet) i postavljene su vodoravno u nizu na udaljenosti od 50 metara i imaju svoj današnji prepoznatljivi mehanički sustav od 1980. godine koji omogućuje i natjecatelju i gledateljima izravnu vizualnu informaciju o svakom pojedinom ispaljenom pucnju. Promjer meta iznosi 45 mm za ležeći položaj i 115 mm za stojeći položaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *