Davidović: Bez struke nema napretka sportista

Sport

Nacrt zakona o sportu usvojen je u Narodnoj Skupštini Republike Srpske sa 58 glasova i to je jedan od rijetkih dokumenata koji nije imao nijedan glas protiv. Da bi se sproveo u djelo, potrebna je značajnija finasijska podrška države i veći budžet za sport. U protivnom, ovaj dokument koji je konačno, na inicijativu ministarke Sonje Davidović, izrađen na kvalitetan način mogao bi ostati mrtvo slovo na papiru.

 

– Živimo u vremenu kada je sport maksimalno komercijalizovan i kada se u pojedinim sportovima zna cijena jedne olimpijske medalje. U takvom okruženju Ministarstvo porodice, omladine i sporta se opredijelilo da podržava projekte i aktivnosti koji će se odnositi na širu bazu sporta – rekla je Davidovićeva za Srpskainfo.

 

Nacrt Zakona o sportu usvojen je jednoglasno. Koliko ste zadovoljni tom činjenicom?

 

Prije nego što je Nacrt zakona o sportu usvojen u Narodnoj skupštini, urađeno je mnogo posla. Razgovarali smo sa predstavnicima sportskih saveza, sportskim organizacijama, sportskim radnicima i sportistima. Nakon toga formirana je radna grupa za izradu teksta zakona o sportu koja je u svom sastavu imala stručnjake iz različitih oblasti, a potom smo pristupili stručnim raspravama u šest gradova Republike Srpske (Istočno Sarajevo, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Trebinje i Banjaluka). Jednoglasna podrška narodnih poslanika Nacrtu zakona o sportu potvrđuje činjenicu da je riječ o izuzetno važnom dokumentu.

 

Zakon bi trebalo da donese brojne novine. Jedna od njih je preoblikovanje udruženja građana u privredna društva. Na koji način?

 

Transformacija sportskog udruženja u sportsko privredno društvo će biti proces dobrovoljne statusne promjene pravne forme organizovanja iz sportskog udruženja u sportsko privredno društvo organizovano u formi akcionarskog društva. Sva sportska udruženja koja se odluče da krenu u proces transformacije moraće dobiti saglasnost jedinica lokalne samouprave,s tim da se učešće jedinice lokalne samouprave u osnovnom kapitalu preduzeća ne može smanjiti po bilo kojem osnovu ispod 21%. Navodim samo neke stavke koje se odnose na transformaciju sportskih udruženja u privredna društva i smatram da smo izabrali najbolji model transformacije za naše sportske organizacije koje se odluče na taj korak.

 

Posebna pažnja posvećena je školskom sportu.

 

Jedan od najbitnijih projekata Ministarstva porodice, omladine i sporta su Male olimpijske igre Republike Srpske. Ulagali smo ogromne napore da se školska takmičenja svake godine unapređuju. Sada se učenici mogu nadmetati u 10 sportova (odbojka, košarka, rukomet, mali fudbal, atletika, sportska gimnastika, šah, stoni tenis i plivanje), na čemu smo posebno zahvalni sportskim savezima Republike Srpske, koji nam pružaju svu logističku podršku. Redovni smo učesnici međunarodnih školskih takmičenja na kojima smo ostvarili zapažene rezultate. Nacrtom zakona o sportu ćemo otvoriti mogućnost za dalje napredovanje sistema školskog sporta kako bismo uključili što veći broj učenika u sistem takmičenja. Predvidjeli smo mogućnost formiranja Saveza za školski sport, na lokalnom i republičkom nivou, koji će omogućiti da predstavnici osnovnih i srednjih škola direktno učestvuju u organizaciji Malih olimpijskih igara.

 

Stručni rad je jedan od segmenata kojem ste posvetili posebnu pažnju. Poseban naglasak stavljen je na rad sa djecom do 14 godina i škole sporta.

 

Nacrtom zakona o sportu predviđeni su jasno definisani uslovi odnosno nivo stručne spreme sa kojom sportski stručnjak može da obučava mlade sportiste do njihove 14. godine starosti. Smatramo da samo najškolovaniji kadar može da radi s mladim sportistima, s tim da ostavljamo vremena svim sportskim stručnjacima da se dodatno edukuju kako bi nesmetano mogli nastaviti da rade. Škole sporta kao sportska udruženja koja nisu uključena u neki od granskih sportskih saveza Republike Srpske moraće da ispune posebne uslove, koji će biti propisani podzakonskim aktima. Tek kad ispune sve uslove moći će nesmetano da se bave usavršavanjem svojih članova.

 

U vezi sa ovim pitanjem usko je povezano uvođenje sportske inspekcije.

 

Moramo napomenuti da sportski inspektor već postoji u okviru Republičke prosvjetene inspekcije. Donošenjem novog Zakona o sportu značajno će biti proširene ingerencije sportskog inspektora na osnovu kojih će moći vršti nadzor nad radom jednog sportskog udruženja.

 

U prethodnom periodu sportski savezi nisu imali mjesto koje zaslužuju. Čini se da se novim zakonom jača njihova uloga u sistemu sporta?!

 

Gotovo u cjelini Nacrtom zakona o sportu se predviđaju mjere koje se odnose na rad sportskih saveza. Mnogi sportski savezi će morati da se reorganizuju i promijene dosadašnji način rada. Nakon usvajanja Zakona o sportu pred njima će biti mnogo posla, ali će im Ministarstvo porodice, omladine i sporta biti partner.

 

Posebna pažnja posvećena je zdravstvenoj zaštiti sportista. Ovo pitanje bi konačno moglo da bude riješeno sistemski?

Svi akteri u sportu su jednoglasni u ocjeni da je zdravstvena zaštita sportista jedna od najbitnijih stavki. Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Vlada Republike Srpske snosiće troškove za sve sportiste do 18 godina starosti, sportiste sa invaliditetom i kategorisane sportiste. Na ovaj način ćemo u mnogome olakšati rad sportskih organizacija i smanjiti njihove troškove. Poseban fokus će biti na sportskim savezima, koji će obavljati kontrolu svojih članica, odnosno da li su svi sportisti zdravstveno pregledani i sposobni da obavljaju sportske aktivnosti.

 

Zakon ima dobru osnovu da unaprijedi sportski sistem. Međutim, da bi on bio sproveden, potrebna je odluka države odnosno finansijska podrška. Da li ste uspjeli da je obezbijedite?

 

Tačno je da živimo u vremenu kada je sport maksimalno komercijalizovan i kada se u pojedinim sportovima zna cijena jedne olimpijske medalje. U takvom okruženju Ministarstvo porodice, omladine i sporta se opredjelilo da podržava projekte i aktivnosti koji će se odnositi na širu bazu sporta. Želja nam je da svima koji se žele baviti sportom to i omogućimo. U narednom periodu prioritet će imati školski i univerzitetski sport, kao i sportsko-rekreativne aktivnosti. To ne znači da nećemo pomagati i uspješnim sportskim organizacijama koje obezbijede učešće na nekim od međunarodnih takmičenja. Planirani budžet za sport u Republici Srpskoj će biti veći i moći će da pokrije sve planirane aktivnosti.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *