Orban proteste nazvao “histeričnim vrištanjem”

Svijet

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je proteste protiv nove reforme zakona o radu kao “histerično vrištanje”, ali prema novim istraživanjima javnog mnjenja većina Mađara je protiv novih propisa.

U intervjuu državnom radiju, Orban je rekao da njegova Fideš partija “jednostavno želi da se riješi glupih pravila tako da oni oni koji žele da zarade više i rade više”.

Reformu, koju su protivnici prozvali “zakon o ropstvu”, potpisao je juče predsjednik Јanoš Ader. Zakon predviđa da poslodavci mogu da traže od radnika između 250 i 400 prekovremenih sati godišnje.

Orban je rekao da će radnicima na kraju mjeseca biti plaćeni prekovremeni sati, ali prema zakonu poslodavci mogu da odgode plaćanje do tri godine.

Orban insistira da je to dobar zakon i da treba sačekati kako će se pokazati u praksi.

“Čuli smo isto histerično vrištanje kada smo izbacili MMF iz Mađarske, kada smo smanjili poreze ili uveli program javnih radova. Opozicija je i tada uzvikivala ‘ropstvo’, rekao je on.

On je ponovio optužbu Vlade da “najagresivnije demonstrante plaća Džordž Soroš”, prenio je AFP.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, više od dvije trećine Mađara smatra da su protesti opravdani i da će propisi o prekovremenim satima nanijeti štetu interesima radnika.

Novi protesti planirani su za večeras u centru Budimpešte.

Organizatori se nadaju da će se okupiti oko 15.000 ljudi.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *