Najstariji ruski obavještajac Aleksej Botjan napunio 102 godine

Magazin Svijet

Legendarni sovjetski obavještajac, heroj Rusije Aleksej Botjan, koji je u januaru 1945. godine rukovodio operacijom oslobađanja poljskog Krakova od uništenja nacista, u nedjelju je napunio 102 godine.

 

Botjan je rođendan dočekao u punoj snazi, aktivno putuje po Rusiji i nastupa pred omladinom, rekao je ra RIA Novosti rukovodilac pres-biroa ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Ivanov.

 

Botjan je za vrijeme Drugog svjetskog rata dao veliki doprinos u likvidiranju “hitlerovaca” i spasavanju velikog broja civila. On nje postao prototip glavnog heroja knjige Julijana Semjonova i istoimenog filma “Major Vihor”, posvećenih oslobađanju Krakova.

 

Za veliku hrabrost i junaštvo ispoljeno u toj operaciji, Botjanu je u maju 2007. dodijeljeno zvanje Heroja Rusije.

 

 

U poratno vrijeme, Botjan je djelovao kao ilegalni obavještajni oficir u inostranstvu, a po povratku u otadžbinu, učestvovao je u formiranju specijalne jedinice spoljne obavještajne službe sovjetskog KGB-a “Vimpel”, koji su uz GRU i “Alfa” najpoznatije elitne jedinice te namjene u Rusiji, čuveni “specnaz”.

 

“Vimpel”, GRU i “Alfa” najpoznatije elitne jedinice Rusije

 

Prema riječima Ivanova, Aleksej Botjan aktivno putuje po Podmoskovlju, Dagestanu, Kareliji, Bjelorusiji, što nije konačni spisak mjesta gdje je nedavno boravio.

 

– Kao i uvijek, redovno igra šah i učestvuje na šahovskim turnirima. Susreće se s mladima, nastupa pred studentima i srednjoškolcima, a oni pažljivo slušaju njegove priče o ratničkoj mladosti, kaže Ivanov.

 

 

Ove godine, učesnici Moskovskog obrazovnog kompleksa napravili su rođendanski poklon za Botjana – kućice za ptice, kako bi spreman dočekao novu sezonu u svojoj dači.

 

Tokom januara u Moskvi je promovisana nova knjiga “Neobični vojnik – Vijek obavještajca Alekseja Botjana”.

Promociji je prisustvovao i sam Botjan, koji je doživio ovacije brojne publike kojoj je govorio o svojim ratnim iskustvima.

 

– Meni je veoma važno da to prenesem omladini, rekao je Botjan, ističući da je važno razvijati patriotski duh kod mladih.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *