Štrahe na Opernbal u Beču vodi Dačića, a Kurc Zaeva

Svijet

Glavni događaj u sezoni balova u Austriji, Opernbal, koji će u četvrtak biti održan u Beču, biće prilika austrijskim političarima da pozovu kolege iz inostranstva, a među ovogodišnjim gostima austrijske političke elite su političari sa Balkana.

 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc na Opernbald, kao svog gosta, dovodi premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, potvrđeno je iz njegovog kabineta agenciji APA.

 

Vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe na Opernbal pozvao je šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića i mađarskog ministra Gergelija Guljaša.

 

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel ugostiće češkog kolegu Tomasa Petričeka, a u njenoj loži u bečkoj Operi sjedeće i ambasador SAD u Beču Trevor Traina.

 

Kabinet kancelara objasnio je da je razlog za poziv Zaevu na Opernbal prije svega dogovor koji je postignut sa Grčkom oko imena makedonske države, kao i što je težište spoljne politike Austrije Zapadni Balkan.

 

Zaev će biti jedini gost kancelara Kurca, i oni će prije Opernbala imati bilateralni razgovor.

 

Zaev je prethodno u Beču bio krajem januara na poziv Kurca, koji mu je tom prilikom uručio priznanje Alojz Mok za postignuti dogovor sa Grčkom.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *