Terorista s Novog Zelanda kupio oružje putem interneta

Svijet

Vlasnik novozelandske prodavaonice oružja rekao je da je napadač u Christchurchu kupio oružje i streljivo od njih putem interneta, no da mu nisu prodali razorno oružje kojim je pucao u džamijama.

 

Australac Brenton Tarrant, navodni bijeli rasist, u subotu je optužen za ubojstva, a pred sud ponovno izlazi 5. travnja. Policija je najavila da će tada dobiti dodatne optužnice.

 

U petak je u dvije džamije u Krajstčurču ubio najmanje pedesetero i ozlijedio nekoliko desetaka ljudi.

 

Dejvid Tiple, vlasnik prodavaonice “Gun City”, otkrio je kako je napadač između decembra 2017. i marta 2018. kupio četiri komada oružja.

 

“MSSA, automatska vojna puška, navodno upotrijebljena u napadu, nije kupljena od Gun Cityja. Prodali smo mu samo oružje A kategorije”, kazao je Tiple na konferenciji za medije u Krajstčurču.

 

Pod novozelandskim zakonima oružje A kategorije smije biti poluautomatsko, no ograničeno je na sedam hitaca. Videosnimka napadača u džamiji pokazuje da je koristio poluautomatsku pušku s većim spremnikom.

 

Tiple je naglasio kako se kupovina na internetu dogodila nakon ispunjavanja narudžbe koju je odobrila policija, a da je u tri od četiri kupovine uzeto automatsko oružje.

 

“Nismo primijetili ništa neobično kod vlasnika dozvole. Bio je novi kupac s novom dozvolom”, istakao je.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *