Bajden kandidat za predsjednika SAD

Svijet

Bivši potpredsjednik SAD-a i dugogodišnji senator Džo Bajden i zvanično je objavio da će se upustiti u “trku” za predsjednika SAD.

 

Na ovaj način je postao do sada najistaknutiji demokrata koje će pokušati da svrgne sa vlasti Donalda Trumpa na izborima 2020. godine, prenio je AP.

 

Odluka da se kandiduje označava treću predsjedničku kampanju Džozefa Bajdena, nakon dva neuspješna pokušaja 1988. i 2008. godine da osvoji demokratsku nominaciju, a ovom informacijom je konačno označen kraj spekulacijama o njegovim namjerama da posljednji put pokuša da uđe u Bijelu kuću.

 

Bajden je rekao da će se kandidovati kao ”demokrata Obama-Bajden” koji je pragmatičan i progresivan. On želi da bude spona između bijelih glasača radničke klase i mladih, raznovrsnijih glasača koji su podržali Obamu. Ako pobijedi, Džo Bajden (76) će postati najstariji predsjednik u istoriji SAD.

 

Kako se navodi, bivšeg potpredsjednika SAD najviše podržavaju manjine i starije odrasle osobe.

 

Bajden je bio 36 godina u američkom Senatu predstavljajući Delaver, a osam godina bio je podpredsjednik predsjednika Baraka Obame.

 

Kao član Spoljnopolitičkog odbora Senata, on je podržavao vojnu intervenciju u Bosni i Hercegovini i snažno je lobirao za interese kosovskih Albanaca. Bio je, međutim, protivnik američke invazije na Irak.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *