Iran učetvorostručio proizvodnju obogaćenog uranijuma

Svijet

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da je za razgovore i diplomatiju, ali ne pod trenutnim uslovima, javila je državna agencija Irna. Teheran je, za to vrijeme dok se ne ostvare uslovi za razgovor, nastavio sa obogaćivanjem uranijuma.

 

“Situacija trenutno nije stabilna za razgovore i otpor je naš jedini izbor”, rekao je Rohani, prenosi Rojters.

 

Predsjednik SAD Donald Tramp poručio je ranije da će se Iran suočiti s “velikom silom” ako pokuša bilo šta protiv američkih interesa na Bliskom istoku.

 

Inače, Iran je prije skoro dvije nedjelje zaprijetio da će prekršiti određene dijelove nuklearnog sporazuma i da će nastaviti sa obogaćivanjem uranijuma ukoliko se zapadne zemlje ne budu držale svog djela tog dogovora.

 

Prema podacima iranske Organizacije za atomsku energiju, Teheran je učetvorostručio proizvodnju obogaćenog uranijuma.

 

Potezi Irana objavljeni su u ponedjeljak, a Behroz Kamalvandi, jedan od predstavnika iranske vlasti rekao je da je ta odluka donesena kako bi se suzbile ofanzivne sankcije.

 

On je dodao da Iran neće povećavati broj centrifuga i da će uranijum ostati na trenutnim nivoima obogaćenosti, odsnosno na 3,5 odsto.

 

Po sporazumu sklopljenom 2015. godine, Iran se saglasio da će zalihe obogaćenog uranijuma prevesti u drugu zemlju ili prodati. Ranije ovog mjeseca, Vašington je blokirao “pošiljke”.

 

Umjesto da nastavi da ispunjava obaveze iz sporazuma, Iran je nastavio sa obogaćivanjem uranijuma, a taj iznos čak prelazi gornju granicu utvrđenu sporazumom.

 

Iako još nije poznato koliko je fisionog materijala Iran do sada uskladištio, Kamalvandi je rekao da će doći do brojke od 300 kilograma za samo nekoliko nedjelja.

 

On je takođe upozorio da ukoliko se narastajući problem ne riješi u roku od 60 dana, Iran će nastaviti da oplemenjuje uranijuma na mnogo više nivoe.

 

Prije sporazuma, Iran je imao kapacitet da omogati uranijum do 20 odsto, što je znatno ispod 90 odsto potrebnih za nuklearno oružje, ali opet mnogo više od 3,6 odsto na koliko je sporazum ograničio proizvodnju.

 

telegraf.rs

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *