Matvijenko: Rusija želi normalizovanje odnosa sa Ukrajinom

Svijet

Rusija je zainteresovana za normalizovanje odnosa sa Ukrajinom i spremna je za dijalog sa Kijevom, izjavila je predsjedavajuća Savjeta Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

 

Ona je rekla da je Rusija zainteresovana za dijalog, uključujući razgovore između parlamenanata dvije zemlje, uz napomenu da bi to trebalo da bude ozbiljan i značajan dijalog, zasnovan na međusobnom poštovanju.

 

“Nećemo prihvatiti bilo kakve uslove za početak takvog dijaloga”, naglasila je Matvijenkova.

 

Matvijenkova je istakla da nije u redu komentarisati politička dešavanja u Ukrajini, sada kada je novi ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tek četiri dana na toj funkciji, te da treba sačekati da se vidi šta će biti urađeno, javio je TAŠ.

 

Ona kaže da je odluka Zelenskog da raspusti Vrhovnu radu “prilično opravdana”, ali je odbila da ocijeni da li je takav potez zakonit.

 

“Ne znam da li se time krši zakon ili ne, o tome odluku treba da donesu Ukrajinci. Ali mislim da je odluka opravdana, jer je narod glasanjem za njega glasao za promjene, novu vlast, nova lica”, napomenula je Matvijenkova.

 

Matvijenkova je dodala da je još rano govoriti o budućnosti ukrajinskog parlamenta, kao i o mogućim izborima i načinu na koji će oni biti organizovani.

 

Govoreći o trenutnom predsjedniku ukrajinskog parlamenta Andreju Parubiju, Matvijenkova je istakla da on nije “čovjek za pružanje ruke”, zbog umiješanosti u državni udar u Ukrajini 2014. godine.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *