Štraheu ponuđena kandidatura u Beču

Svijet

Doskorašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je “pao” zbog afere oko navodne nećake jednog ruskog milijardera kojoj je nudio državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, još nije odlučio da li će prihvatiti osvojeni mandat u Evropskom parlamentu, a od stranke dobija ponude koje treba da ga navedu da ne ode u Brisel i Strazbur.

 

Aktuelni šef FPO Norbert Hofer u razgovoru sa Štraheom dao mu je ponudu koja bi značila njegov povratak na političku scenu Austrije.

 

Štraheu je ponuđeno da FPO, kao nosilac liste, vodi u izbornu trku za Beč na jesen 2020, ako ne bude protiv njega podignuta optužnica, a njegova supruga Filipa dobila bi priliku da uđe u austrijski parlament.

 

Štrahe je na prošlim izborima za Evropski parlament osvojio više od 45.000 direktnih glasova, a za direktni mandat neophodno je 33.000, što je dovelo FPO u tešku situaciju.

 

Naime, Štrahe se nije odrekao mogućnosti da uđe u Evropski parlament, za šta ima vremena do 2. jula, a preuzimanje mandata dovelo bi stranku u tešku situaciju pred prijevremene parlamentarne izbore.

 

Zbog toga mu je ponuđeno najprije da njegova supruga uđe u austrijsku politiku, a potom i da se on, preko Beča, vrati na političku scenu Austrije.

 

FPO je, prije afere oko video snimaka sa Ibice, koji datiraju od prije dvije godine, važila za stranku koja u Beču ima mogućnost da sruši višedecenijsku vladavinu Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).

 

Prije afere, FPO je mogla u Beču da računa na oko 30 odsto glasova, a sada je pala daleko iza svih, te još nema nijednog kandidata koji bi mogao da privuče glasače.

 

Štrahe, kao nosilac liste, mogao bi privući vjerne glasače slobodnjaka.

 

Hofer je najavio da će Štrahe najkasnije u ponedjeljak saopštiti svoju odluku u vezi s mandatom u Evropskom parlamentu.

 

Da bi Filipa dobila sigurno mjesto u parlamentu FPO će morati da izvrši “pretumbavanje” unutar stranke, i tako bi dugogodišnji Štraheov prijatelj Harald Štefan morao da prihvati da bude tek drugi na listi Beča, odnosno prihvati “nesigurno“ mjesto za ulazak u skupštinu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *