MMF otvara novu regionalnu kancelariju u Beču

Svijet

​Međunarodni monetarni fond (MMF) otvoriće novu regionalnu kancelariju rezidentnog predstavnika za jačanje odnosa sa Albanijom, Kosovom, Crnom Gorom i Republikom Sjevernom Makedonijom.

 

Sa sjedištem u Beču, nova kancelarija će pomoći u održavanju bliskih odnosa sa četiri zemlje, kao i sa donatorima, međunarodnim institucijama, uključujući Svjetsku banku i austrijsku vladu, koja je važan trgovinski i razvojni partner za region Zapadnog Balkana.

 

Novu kancelariju će voditi Stefani Ebel, koja je trenutno šefica misije MMF-a za Kosovo. Ebel je prethodno radila u Ukrajini, Grčkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ona će nadgledati lokalne timove u postojećim kancelarijama u Albaniji, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, koji će nastaviti da rade, navodi se u saopštenju MMF-a.

 

Srbija i Bosna i Hercegovina, koje imaju aktivne programe sa MMF-om, ostaju sa svojim predstavnicima.

 

“Ova nova kancelarija u Beču biće važan dio naših sadašnjih odnosa s ove četiri zemlje, jer se one trude da se pridruže Evropskoj uniji”, rekao je Tao Zhang, zamjenik izvršnog direktora MMF-a, nakon sastanka s guvernerom Austrijske nacionalne banke, Evaldom Novotnijem i Harald Veiglaine, generalnim direktorom Trezora, Beč.

 

On je dodao da je uspostavljanje kancelarije kao regionalne finansijski opravdano i pomaže Fondu da bude blizu svojih članova u regionu i vodećih razvojnih partnera.

 

Kancelarija će početi da radi u jesen, a tačan datum će biti naknadno objavljen.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *