Samit lidera EU suspendovan bez dogovora

Svijet

Lideri EU nisu danas uspjeli da se dogovore o tome ko ubuduće treba da obavlja najvažnije funkcije u evropskom bloku, a njihov samit u Briselu je suspendovan do sutra, rekli su zvaničnici.

 

Na pitanje šta je najveći kamen spoticanja u razgovorima, zvaničnik koji nije imenovan odgovorio je: “Kompletan paket.”

 

Drugi diplomatski izvor izjavio je da sporazum nije postignut zbog rezervisanosti koju su pokazale Hrvatska, Letonija i Mađarska.

 

Samit lidera EU biće nastavljen sutra ujutru u 11.00 časova, a zvaničnici su rekli da predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk danas neće održati najavljenu konferenciju za novinare.

 

Posebna pažnja posvetila se odabiru novog predsjednika Evropske komisije (EK) koji će zamijeniti Žan Klod Junkera. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i nekoliko evropskih lidera predložilo je holandskog političara socijalistu Fransa Timermansa, ali se tom prijedlogu protivi većina istočno evropskih zemalja.

 

Nakon izbora održanih u maju ove godine, lideri zemalja članica EU biraju novog predsjednika Evropskog savjeta, predsjednika Evropske komisije, novog visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbjednost, te odlučuju o tome ko će biti novi predsjednik Evropske centralne banke.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *