Nivo globalnog zagrijavanja najveći u protekle dvije hiljade godina

Svijet

Na Zemlji se dešavaju najveće klimatske promjene u posljednje dvije hiljade godina, tvrde klimatolozi u novoj studiji.

 

Ni poznati događaji poput “malog ledenog doba” ne mogu se uporediti s nivoom globalnog zagrijavanja u 20. vijeku, pokazuje istraživanje.

 

Naučnici ističu da mnogi argumenti koje su ranije koristili klimatski skeptici više ne vrijede.

 

Dugo je naučna zajednica smatrala da postoje dokazi da se svijet zagrijavao i hladio u više navrata kroz vijekove, te da je pojačano zagrijavanje Zemlje prisutno od industrijske revolucije samo dio tog procesa i da nije razlog za brigu.

 

Nova istraživanja su ozbiljno uzdrmala ovu tezu, prenosi BBC.

 

Naučni timovi rekonstruisali su klimatske uslove u posljednjih dvije hiljade godina koristeći se pokazateljima klimatskih promjena poput godova, korala i jezerskih taloga.

 

Istraživanje pokazuje da je “malo ledeno doba” bilo najjače na području Tihog okeana u 15, u Evropi u 17. vijeku.
Raniji periodi velikog rasta ili pada temperature nikad nisu zahvatali više od polovine zemaljske kugle u isto vrijeme, a današnje zagrijavanje prisutno je na najvećem dijelu Zemlje.

 

Najtopliji period u protekle dvije hiljade godina bio je u 20. vijeku i zahvatio je 98 odsto Zemlje.

 

Naučnici procjenjuju da je to konkretan dokaz da je globalno zagrijavanje, uzrokovano ljudskim djelovanjem, dovelo do nikad ranije viđenih promjena ne samo u rastu temperature, već i u njihovom “prostornom razmještaju”.

 

– Iz instrumentalnih podataka, a i rekonstrukcija, vidimo da nivo zagrijavanja u novije vrijeme nadmašuje zagrijavanje uzrokovano prirodnim faktorima – navodi Rafael Neukom sa Univerziteta u Bernu.

 

Naučna zajednica je impresionirana kvalitetom novih studija.

 

– Napravljeno je istraživanje širom planete uz korištenje više od 700 izvora iz posljednjih dvije hiljade godina – ističe profesor Danijela Šmit sa Univerziteta u Bristolu.

 

Naučnici tvrde da će ovo istraživanje bitno doprinijeti demantovanju teza koje su proteklih decenija iznijeli oni koji negiraju globalno zagrijavanje.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *