Putin i Makron iza zatvorenih vrata

Svijet

U ljetnoj rezidenciji francuskog predsjednika, u tvrđavi Breganson na Azurnoj obali, juče su počeli pregovori, iza zatvorenih vrata, između predsjednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona.

 

Savjetnik ruskog predsjednika za spoljne poslove Jurij Ušakov ranije je saopštio da su u ruskoj delegaciji i on, šef diplomatije Sergej Lavrov i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Uoči pregovora, predsjednici Rusije i Francuske obratili su se predstavnicima medijima i ukazali na pitanja o kojima će razgovarati, poput situacije u Siriji i Libiji, rješenju ukrajinske krize i nuklearnom programu Irana, prenosi Tass.

 

Makron je rekao da Pariz i Moskva moraju da sarađuju kako bi, uprkos neslaganjima, približili stavove Rusije i Evrope.

 

On je dodao da Rusija igra izuzetno važnu ulogu u rješavanju svjetskih kriza.

 

“Sve velike krize na svetu biće u fokusu našeg razgovora sa ruskim predsjednikom. To je i zato što se Francuska priprema za samit grupe G7, kojim predsjedava, ali i zato što Rusija igra ključnu ulogu u rješavanju kriza”, rekao je Makron.

 

On je ocijenio da je rješavanje situacije u istočnoj Ukrajini ključ za obnovu formata G8.

 

Francuski predsejdnik naglasio je da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa Rusijom u stvaranju nove arhitekture bezbjednosti između EU i Rusije.

 

Putin je pozvao Evropu da traga za zajedničkim ciljevima, koji danas, kako je naveo, djeluju nedostižno, ali sutra mogu postati neizbježni.

 

On je rekao da je uvjeren da ne postoji alternativa za Normandijski format u pogledu rješavanja situacije na istoku Ukrajine i obećao da će ga Moskva podržati.

 

Putin je dodao da bi svaki sastanak, uključujući one u okviru Normandijskog formata, trebalo da dovede do konkretnih rezultata.

 

Putin je rekao da je “oprezno optimističan” kada je u pitanju situacija u Ukrajini i najavio da će na agendi njegovog razgovora sa Makronom biti situacija u Donbasu.

 

“Obavijestiću predsjednika o mojim najnovijim kontaktima sa novim ukrajinskim predsjednikom”, rekao je Putin.

 

On je naglasio da Rusija nije odbila da deluje u formatu G8 i da je spremna da dočeka partnere u bilo kom trenutku.

 

“Što se tiče G8, koji ste pomenuli – on ne postoji. Kako mogu da se vratim u organizaciju koja ne postoji. To je danas G7. Što se tiče mogućnosti formata osam država, nikada nismo to odbili. Bio je red na Rusiju da održi G8 u dogledno vrijeme, ali naši partneri nisu došli. Mi smo spremni da primimo naše partnere u bilo kom trenutku, sada već u okviru G7”, rekao je Putin.

 

Osvrnuo se i na demonstracije u Moskvi, navodeći da odgovorni za sukobe sa policijom tokom tih protesta moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

 

“Ljudi imaju pravo na mirne proteste u skladu sa zakonom i vlasti moraju da garantuju poštovanje tih prava, ali niko, ni vlasti ni neke grupe ljudi, nemaju pravo da krše postojeći zakon i dovode situaciju do tačke apsurda ili sukoba sa vlastima”, poručio je Putin dodajući da to predstavlja kršenje zakona.

 

On je protestne skupove u Moskvi povezao sa izbornim ciklusom i najavio da će izbori za zvaničnike regionalnih vlada, uključujući Moskvu, biti održani u septembru ove godine.

 

Rojters dodaje da je Putin prenio Makronu da ne želi da u Rusiji dođe do protesta “žutih prsluka”, poput onih u Francuskoj.

 

On je to rekao nakon što ga je francuski predsjednik pozvao da se pridržava demokratskih principa, nakon višenedjeljnih protesta u Moskvi.

 

“Pozvali smo ovog ljeta na slobodu protesta, slobodu govora, slobodu mišljenja i slobodu kandidovanja na izborima, koje bi trebalo da se u potpunosti poštuju u Rusiji kao i u bilo kojoj članici Savjeta Evrope”, rekao je Makron.

 

Iako je prvobitno ignorisao taj komentar, Putin je odgovorio nakon pitanja koje je usledilo, u vezi sa protestima u Moskvi, navodeći da se stvari rešavaju u skladu sa zakonom, ali da ne želi da se situacija razvija kao u Francuskoj.

 

On je istakao da je 11 osoba poginulo, a 2.500 povređeno tokom protesta u Francuskoj i poručio da ne želi takve događaje u Moskvi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *