EU odobrila pripremne mjere za Bregzit

Svijet

Evropska unija je odobrila pripremne mjere za Bregzit kako bi ublažila finansijski udarac radnicima u ostalim zemljama u evropskom bloku u slučaju da Britanija ode bez dogovora.

 

Finski ministar zapošljavanja Timo Haraka izjavio je danas da će te mjere obezbijediti da oni koji izgube posao zbog tvrdog Bregzita ne budu iznevjereni.

 

Finska trenutno predsjedava Evropskom unijom, podsjeća AP.

 

Mjere će omogućiti takvim radnicima finansijsku pomoć iz fonda koji pomaže građanima EU koji izgube posao kao rezultat velikih strukturnih promena u obrascima svjetske trgovine.

 

Bregzit bez dogovora ispunjava standarde za dobijanje pomoći iz Evropskog fonda za prilagodavanje globalizaciji.

 

– Solidarnost je osnovna vrijednost EU i moramo se pobrinuti da u slučaju velikih ekonomskih poremećaja nikoga ne zaboravimo – rekao je Haraka.

 

EU je saopštila da će bilo kakav prijedlog britanskog premijera Borisa Džonsona ozbiljno provjeriti prije nego što kaže da li je dostojan da bude osnova za buduće razgovore o odlasku Velike Britanije iz EU.

 

Evropska komisija je navela u saopštenju da će kada dobije prijedlog provjeriti njegovu objektivnost u smislu poznatih kriterijuma, koji uključuju da li on sprečava postojanje čvrste granice na irskom ostrvu, da li čuva saradnju Republike Irske i Sjeverne Irske i poštuje li pravila EU o trgovini preko granica.

 

Predsjednik EK Žan-Klod Junker trebalo bi da razgovara sa Džonsonom popodne, a planirani su i tehnički razgovori dvije strane.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *