Erdogan govorio o velikim projektima, situaciji u BiH, Srbiji i KiM

Svijet

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da da sve od sebe da se riješi problem Kosova i istakao da bi sporazum koji bi bio prihvatljiv za dvije strane, bio prihvatljiv i za Tursku. Govoreći o deklaraciji SDA kazao je da Turska podržava Dejtonski sporazum.

 

Erdogan je u intervjuu za današnju “Politiku” rekao da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu, zbog čega Turska podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

 

On je naglasio da su odnosi Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumijevanju i poštovanju.

 

“Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorjenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susjednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice”, rekao je Erdogan.

 

Dodao je da ga raduje što vidi da je od njegove posljednje posjete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su se povećala ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto.

 

“Biti svjedok rezultata svih projekata koje smo realizovali zajedno s mojim dragim prijateljem (predsjednikom Aleksandrom) Vučićem čini me posebno radosnim i pokazuje da smo na dobrom putu. Nemam nimalo sumnje u to da ćemo ovom snažnom političkom voljom obje strane našu saradnju podići na mnogo viši nivo”, rekao je turski predsjednik.

 

On je dodao da njegova zemlja pridaje značaj održavanju stabilnosti u Srbiji i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruženja EU.

 

“Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, vjerujemo da će to imati pozitivan odraz na cijeli region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posjetim Beograd, imam priliku da se u to uvjerim”, rekao je predsjednik Turske.

 

Upitan da prokomentariše projekat “Zelena transferzala” koji podržavaju pojedini bošnjački političari u Srbiji i regionu, a koji ima za cilj da se dijelovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Kosovom, Erdoan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

 

“Mi želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspješno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom”, rekao je Erdogan.

 

Kako je rekao, ti krugovi pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikazuju drugačijom nego što jeste.

 

“Srećom, zahvaljujući zajedničkom naporu s mojim cijenjenim prijateljem Vučićem, svakim danom, unaprijeđenjem naših odnosa osujećujemo planove ovih krugova. Moj savjet svima je da umjesto što podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprinijeti boljoj budućnosti Balkana”, rekao je Erdoan.

 

Govoreći o deklaraciji koju je najavila Stranka demokratske akcije, a koja predviđa restrukturiranje BiH, Erdogan je kazao da Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u BiH nije u potpunosti zadovoljan njime.

 

“Međutim, već sam izjavio da ako zainteresovane strane žele da unaprijede ovaj sporazum, to bi trebalo biti urađeno pod nadzorom UN”, zaključio je turski predsjednik.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *