Kurdi prinuđeni da prepuste kontrolu nad gradovima

Svijet

Prepuštanje kontrole sirijskoj vojsci nad sirijskim gradovima Manbidž i Kobani kao dio sporazuma sa Damaskom je korak na koji su “Sirijske demokratske snage” (SDF) prisiljene kako bi se zaštitile od turske ofanzive, izjavio je potpredsjednik Kurdskog državnog savjeta u Siriji Abdul Hakim Bašar.

 

On je rekao da prepuštanje kontrole nad Manbidžom i Kobanijem nije bila odluka SDF, već da će to biti urađeno u skladu sa koncenzusom postignutim između regionalnih i međunarodnih strana.

 

– Ruska Federacija imaće ključnu ulogu u ovim sporazumima – istakao je Bašar.

 

Bašar je naglasio da je “potpuna predaja SDF” snagama sirijskog predsjednika Bašara el Asada način da se Kurdi zaštite od ulaska turske vojske na teritoriju Sirije.

 

Potpredsjednik Savjeta dodao je da se Kurdi neće dobrovoljno povući sa svojih istorijskih položaja ukoliko nisu natjerani na to, javio je Sputnjik.

 

Administracija kurdskih vlasti u sjevernoj Siriji saopštila je u nedjelju, 13. oktobra, da su vlasti u Damasku pristale da pošalju vojsku na granicu sa Turskom kako bi pomogle Kurdima da se odbrane od turske ofanzive, započete u srijedu, 9. oktobra.

 

Kurdi su zauzvrat obećali da će kontrolu nad gradovima na granici prepustiti Damasku, uključujući poluautonomne gradove Manbidž i Kobani.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *