Makron: NATO na samrti, Evropa je na ivici ponora

Svijet

Francuski predsjednik Emanuel Makron ocijenio je u intervjuu za britanski “Ekonomist” da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

 

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

 

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora”, kazao je Makron.

 

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordinisanu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi”, ustvrdio je Makron.

 

On je dodao da Evropa mora da počne da strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

 

U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu, rekao je Makron, prenosi Index.hr.

 

Makron je dodao da su do sada Amerika i Evropa dijelile interese, te da se on neumorno trudio da održi dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trampom.

 

Ali, smatra on, Amerika prvi put ima predsjednika koji “ne dijeli našu ideju o evropskom projektu” i da su, čak i ako Tramp ne pobijedi na sljedećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

 

Makron je u jednosatnom intervjuu za “Ekonomist” koji se vodio u Jelisejskoj palati rekao i da se “Evropa mora probuditi”.

 

Na pitanje da li vjeruje u efektivnost NATO-ovog člana 5, odnosno o ideji da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje čanice priskočiti u pomoć, što ipak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na clanice NATO-a, Makron je odgovorio:

 

“Ne znam. Ali šta će član 5 značiti sutra?”

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *