Merkel: Zemlje EU da zajedno razvijaju sisteme oružja

Svijet

Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je države Evrope da razvijaju nove sisteme naoružanja, uključujući borbene avione i tenkove.

 

“Zajedno ćemo u budućnosti razvijati sisteme oružja, uključujući borbene avione i tenkove. Njemačka i Francuska su u tom smislu na samom vrhu”, rekla je Merkelova tokom tradicionalnog sedmičnog video obraćanja naciji, ovaj put povodom 64 godine od osnivanja Bundesvera.

 

Prema njenim riječima, sukob u Ukrajini i “aneksija Krima” još jednom su aktuelizovali pitanje odbrane i saradnje unutar vojnih saveza, posebno NATO-a, prenio je “Sputnjik”.

 

Merkelova je rekla da je njemačka bezbjednost osigurana postojanjem Bundesvera tako da oružane snage treba da dobiju neophodne finansijske resurse za svoj razvoj.

 

Zemlje Zapada su u više navrata iznijele tvrdnje o “ruskoj agresiji” u vezi sa sukobom u Ukrajini i prisajedinjenjem Krima. Moskva je odbacila da je umiješana u sukob u Ukrajini, kao i da je prisajedinjenje Krima uslijedilo nakon referenduma koje je održano u skladu sa međunarodnim pravom.

 

Bundesver su oružane snage Savezne Republike Njemačke.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *