Drugi dan štrajka u Francuskoj

Svijet

Francuska je danas suočena sa drugim danom haosa u saobraćaju, zatvorenim školama i bolnicama koje rade sa nedovoljno osoblja pošto su sindikati saopštili da neće biti popuštanja u velikom štrajku protiv reforme penzionog sistema.

 

Veći dio zemlje juče je bio u zastoju, pošto su zaposleni u sistemu prevoza obustavili rad, a pridružili su im se nastavnici, ljekari, policajci, vatrogasci i zaposleni u javnim službama.

 

Na ulicama Pariza demonstracije su prerasle u nasilje, pa je policaja koristila suzavac. Uhapšeno je nekoliko desetina ljudi.

 

Danas je u Parizu zatvoreno 10 od 16 linija metroa, a otkazani su i polasci regionalnih vozova.

 

Na putevima u glavnom gradu i okolini formirale su se kolone ukupne dužine preko 350 kilometara, prema podacima aplikacije “Stijadin”, pošto su mnogi građani krenuli na put svojim automobilima.

 

Radnici željeznice i danas su nastavili štrajk, a sindikat pariskog autobuskog prevoza i metroa saopštio je da će njihov protest trajati do ponedjeljka, 9. decembra.

 

Juče su desetine hiljada demonstranata izašle na ulice Pariza i izazvale zatvaranje Ajfelovog tornja i dijelova Muzeja Luvr.

 

Makron želi da pojednostavi penzioni sistem, koji trenutno funkcioniše prema 40 različitih planova. Pojedini radnici, poput zaposlenih u željeznici ili pomorstvu, imaju pravo da odu u penziju deset godina prije većine ostalih radnika.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *