Velika godišnja pres konferencija Vladimira Putina

Svijet

​Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na velikoj godišnjoj konferenciji za štampu. Za ovaj događaj je akreditovan rekordni broj novinara – 1.895. Tradicionalno, najviše njih dolazi iz ruskih regionalnih medija.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je proces opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa unutarpolitička borba koja će se nastaviti i da su razlozi za nju “vještački”.

 

“Demokrate koje su izgubile na izborima pokušavaju sada da na drugi način da dođu do rezultata”, rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

 

On je dodao da su demokrate prvo iznosile optužbe vezano za Moskvu, ali se to nije potvrdilo, a sada su našli drugi povod – pritisak Trampa na Ukrajinu, prenio je “Sputnjik”.

 

Rusija je, napomenuo je Putin, zainteresovana za jačanje odnosa sa SAD i spremna da već sutra produži sporazum o kontroli raketnog naoružanja START 3.

 

“Ali za sada nema odgovora na naše prijedloge”, rekao je ruski predsjednik.

 

Suspenzija sportista nije u skladu sa međunarodnim pravom

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da odluka Svjetske antidoping agencije (VADA) da suspenduje rusku antidoping agenciju i sportiste nije u skladu sa zdravim razumom i međunarodnim pravom.

 

Putin je za odluku VADA o ruskim sportistima rekao da nije samo nepravedna, već i da se kosi sa zdravim razumom. Kako je rekao, Ruse kažnjavaju drugi put za istu stvar.

 

“Najveći broj sportista je čist, a kažnjavaju sve”, rekao je ruski predsjednik na godišnjoj konferenciji za novinare.

 

On je podsjetio na ruske klizače koji su praktično jedini u svijetu koji izvode četvorostruke skokove. Po njegovom mišljenju, odlučili su da ih “počiste”, prenio je “Spunjik”.

 

Putin je dodao da je uvjeren da je odluka VADA u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom.

 

 

Kijevu potreban dijalog sa Donbasom

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Kijevu potreban direktan dijalog sa samoproglašenim republikama u Donjecku i Lugansku.

 

Putin je rekao na godišnjoj konferenciji za novinara de ga brine izjava ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da bi Minski sporazumi mogli da budu revidirani.

 

“Ako se to dozvoli, situacija može ući u ćorsokak. Ključ za dogovor je zakon o specijalnom statusu Donbasa koji treba da bude implementiran u Ustav Ukrajine”, rekao je ruski predsjednik, prenio je “Sputnjik”.

 

Putin je još dodao da će sastanak u “normandijskom formatu” biti aktuelan u aprilu ukoliko bude nekih pozitivnih promjena, a kako kaže, njih ima.

 

Na pitanje šta misli o Zelenskom, Putin je rekao da je nekorektno govoriti na taj način i o njemu i o drugim kolegama i da svi imaju i “pluseve i minuse“.

 

Putin je rekao da u Donbasu nema strane vojske, ali da ima plaćenika koji ratuju na obje strane. On je dodao da se tamo dobrovoljno nalaze državljani evropskih zemalja.

 

“Pokušaj da se silom riješi problem Donbasa neće dati rezultate”, naglasio je Putin.

 

Rusija se ponosi svojom sovjetskom prošlosti i dostignućima iz tog perioda

 

“Kao prvo 75 odsto proizvodnih pogona u prerađivačkoj industriji je izgrađeno od 2000-ih godina. Izgrađena su 3 nova aerodroma, 12 novih železničkih stanica. Udvostručen je broj autoputeva: sa 39.000 kilometara do 80.000 kilometara. Izgrađeno je osam novih blokova na atomskim centralama”, naveo je Putin

 

Drugi dobar primmer, navodi on je poljoprivreda. SSSR je uvozio pšenicu, dok je Rusija danas jedan od najvećih izvoznika u svijetu. Ispred SAD i Kanade.
Prvo pitanje o klimatskim promenama. Koliko one mogu nanijeti štetu Rusiji?

 

Putin je podsjetio da se, prema podacima UN Rusija nalazi na 4 mjestu po emisiji gasova. On je podsjetio da niko ne zna šta je uzrok promjene klime. Ne može se odrediti kako ljudski faktor utiče na klimu.

 

Ruski predsjednik je podsjetio da je temperatura u Rusiji porasla 2,5 puta više nego u Evropi. Ako počne da se topi led, posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

 

Ruski predsjednik je prvu veliku konferenciju za štampu održao 2001. godine. Ona je trajala oko 90 minuta i njoj je prisustvovalo 500 novinara.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *