Tramp odlučio da brani ekonomiju, a ne ljude

Svijet

SAD proživljavaju verovatno najteže trenutke u istoriji. Vodeći američki lekari su ovu nedelju proglasili novim 11. septembrom, a Njujork uporedili sa Perl Harburom. Priznali su da je kataklizma kojoj su do sada svedočili samo vrh ledenog breka. I objavili da Ameriku tek čeka najgore.

 

Neverovatno je kako se za samo nekoliko dana najmoćnija sila na svetu pod pritiskom epidemije korona virusa u nekoliko nedelja potpuno raspala.

 

Deo saveznih država je uveo ograničenje kretanja, dok drug deo nije. Neke države su zatvorile šoping centre, druge nisu. Svaka je uvela svoja pravila igre, pa su tako plaže na Floridi do juče bile pune ljudi, dok Njujork izgleda poput grada duhova. Deo građana do poslednjeg daha branio je svoje pravo na slobodu kretanja, a sveštenici širom zemlje odbili su da prestanu da služe mise u svojim crkvama ismejavajući pošast korone kao – izmišljotinu, piše “Slobodna Dalmacija”.

 

A šta radi Donald Tramp?

 

Suočen s poražavajućom nestašicom maski, respiratora, testova i ležajeva na odeljenjima intenzivne nege kakve zemlja koja tvrdi da je najrazvijenija na svetu sebi ne bi smela da dozvoli, on se vratio prodavanju magle. Pa poslednjih dana, na zgražavnje čitave stručne javnosti, bez ikakve naučne potvrde propagira lekove protiv malarije kao moguće spasitelje od zaraze.

 

Američki kolumnisti sve češće govore o „najgorem predsedniku u istoriji SAD-a“. Da, tačno je da Amerika ima posebne standarde kada je lična sloboda u pitanju. Tačno je da svaka država ima svoju čvrstu autonomiju, pa tako na primer u jednoj pobačaj može biti zabranjen, a u drugoj ne. Tačno je i da su u nekima državama bolnice u boljem stanju, a u drugima ne.

 

Međutim, ništa ne može opravdati nonšalanciju s kojom je Bela kuća dočekala ovu pandemiju. Propustila priliku da obrani svoje granice. A to je pre bilo koje druge zemlje mogla učiniti jer su je od virusa branila dva okeana. Propustila je priliku da zaštiti naciju. A reč je o tehnološki, naučno i istraživački najjačoj državi na svetu. Propustila je priliku da, kada je smrtonosni virus prodro u njihovu zemlju, strogim merama ograniče njegovo širenje.

 

Umesto toga stvorio se haos u kojemu je zaraženo 349.000 ljudi. Više nego u Kini, Italiji i Španiji zajedno.

 

U tom je haosu u život izgubilo 10.327 američkih građana. Konzervativne procene govore da će se taj broj zaustaviti negde između 100 i 200 hiljada. Više nego u svim ratovima koje je SAD vodila u poslednjih 75 godina.

 

Sada izgleda kao da je Tramp odlučio da brani ekonomiju, a ne ljude, te zato više govori o spašavanju privrede.

 

Kako pišu strani mediji, prava istina je da je Tramp opasnost od epidemije potpuno podcenio. Kada mu je američki ministar zdravlja Aleks Azar 18. januara pokušao objasniti da korona virus nije dečja igra, Tramp ga uopšte nije slušao. Uveren da Amerikancima taj „kineski virus“ zapravo ne može ništa, danas se u svojoj zemlji suočava sa kataklizmom biblijskih razmera. Vlasti u Njujorku u ponedeljak su odobrile privremene pokope u gradskim parkovima, jer na grobljima i u mrtvačnicama više nema mesta.

 

SAD i Južna Koreja svog prvog pozitivnog od korona virusa dobile u samo jedan dan razlike: 20., odnosno 21. januara. Dva i po mjeseca kasnije, stopa smrtnosti u Južnoj Koreji je 4 smrti na milion ljudi. U SAD-u je ona iznosi 31 smrt na milion ljudi. I dalje rapidno raste.

 

Pre krize niko ne bi rekao da bi se Švedska mogla naći u istom košu s kapitalističkom Amerikom. Najveća skandinavska zemlja izbegla je haos. Ima dovoljno respiratora i zdravstveni sistem neuporedivo bolji od SAD-a. Ali ipak izabrali su spašavanje ekonomije pre nego ljudskih života. I napravili jednu, ali neverovatno tragičnu grešku. Virusu su pristupili prilično liberalno. Suzdržali se strogih zabrana. I građanima prepustili hoće li slušati savete epidemiologa ili ne. Danas imaju 477 mrtvih: 47 smrti na milion stanovnika.

 

Poređenja radi, Nemačka je imala potpuno drugačiji pristup. Angela Merkel odlučila je da brani ljude i bar na kratko žrtvuje ekonomiju. Danas imaju 19 smrti na milion stanovnika, što se u doba korone može smatrati dobrim prolazom.

 

Blic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *