U Njujorku virusom korona zaraženo 76.876 ljudi

Svijet

U Njujorku, gdje je testiranje pokazalo da je pozitivno 76.876 ljudi, a što je za nekoliko hiljada manje nego u Kini na vrhuncu pandemije. Borbu protiv virusa do sada je zvanično izgubilo 4.009 ljudi, a kako određene gradske službe upozoravaju taj broj je veći jer svakodnevno u svojim domovima umire 200 Njujorčana, a njihova smrt se ne evidentra u zvanične podake jer nisu testirani.

 

“Ako neko umre kod kuće od virusa korona, postoji velika šansa da ne uđe u zvanične podatke. To takođe znači da se žrtve koje nisu testirane ne broje, što iskrivljuje i sliku koja je potrebna epidemiolozima”, navela je Aja Vorti-Dejvis, portparol zravstvenog istraživačkog centra.

 

Ona je dodala da treba imati na umu da je u Njujorku prije izbijanja problema dnevno kod kuće umiralo između 20 i 25 ljudi.

 

Vatrogasci FDNY, koji su zaduženi da reaguju u hitnim slučajevima, poput zastoja srca, navode da su između 20. marta i 5. aprila u kući umrle 2.192 osobe, što je 130 dnevno, a što je opet skoro 400 puta više nego u protekloj godini.

 

Imajući u vidu tu činjenicu, WNYC zaključuje da je broj stradalih od virusa korona u gradu posljednjih nekoliko dana možda umanjen za 40 procenata.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *