Za 20 dana postepeno ukidanje restriktivnih mjera u Italiji

Svijet

U Italiji će druga, prelazna faza ka izlasku iz blokade početi, kako je najavljeno, za 20 dana, s ciljem postepenog pokretanja poslovnih aktivnosti bez povećanja broja zaraženih virusom COVID-19, a poslovni objekti dobili su smjernice za prilagođavanje.

 

Analitičari ocjenjuju da su naredni koraci Italije ka ukidanju restriktivnih mjera značajan pokazatelj napretka Evrope u borbi protiv pandemije virusa COVID-19, jer je ta zemlja prva zapadna država koja je pogođena krizom zbog tog virusa, ali i prva na Starom kontinentu koja je uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji.

 

Više od 60 miliona građana Italije već više od mjesec dana je pod mjerama opšteg karantina koje su produžene do 3. maja, a očekuje se da će građani te zemlje imati veću slobodu kretanja od 4. maja pošto su restriktivne mjere doprinijele usporavanju virusa korona u toj zemlji.

 

Italijanska vlada je pod dvostrukim pritiskom – zbog zdravstvenih posljedica i borbe protiv pandemije, ali i ekonomskih posljedica blokade, a dalji koraci zavisiće od epidemiološke krive koja je zasad u padu – dnevni bilans žrtava virusa u korona Italiji prvi put je od 18. marta ispod 500, a broj pacijenata u bolnicama takođe opada.

 

Prema pravilima predviđenim za poslovne objekte, u radnjama do 40 kvadratnih metara može boraviti po jedna mušterija, a u većim objektima ulaz i izlaz moraju biti odvojeni, a preporuka je da se radno vrijeme produži što više kako bi se izbjegle gužve u zatvorenim prostorima.

 

Kancelarije i radnje moraju biti očišćene u dva navrata dnevno, odnosno prije otvaranja i tokom dnevne pauze, a moraju se čistiti i ventilacioni sistemi.

 

Sredstva za dezinfekciju ruku moraju biti postavljena na ulazu prodavnica i pored kase, a za kancelarije je neophodno postaviti ih u blizini tastatura i ekrana osjetljivih na dodir.

 

Saloni ljepote, barovi i restorani na kraju su liste za otvaranja prema planu “druge faze” postepenog izlaska iz blokade pošto se smatraju mjestima s visokim rizikom od širenja virusa usljed manjka mogućnosti za držanje distance.

 

Zaposleni koji rade na poslovima otvorenim za javnost u obavezi su da nose zaštitne maske i rukavice u kontaktu s ljudima i moraju biti na udaljenosti od barem jednog metra.

 

Javni prevoz biće intenziviran kako bi svi putnici mogli da sjede i budu na propisanoj međusobnoj udaljenosti, odnosno biće dozvoljen broj putnika jednak broju mjesta za sjedenje u vozilu.

 

Prema posljednjim podacima italijanskih vlasti, 27.847 zaraženih virusom COVID-19 nalazi se u bolnici, odnosno 297 manje nego prethodnog dana, a 3.343 bolničkih pacijenata nalazi se na intenzivnoj njezi, što je za 38 manje u odnosu na prethodni dan.

 

Istraživanje naučnika Politehničkog univerziteta u Milanu i univerziteta u Padovi i Veneciji pokazalo je da je stopa širenja virusa u Italiji smanjena za 45 odsto zbog restriktivnih mjera koje je ta zemlja uvela prije više od mjesec dana, odnosno bez tih mjera u bolnicama bi bilo još oko 200.000 pacijenata.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *