Fon der Lajen: Naćemo pametna rješenja za ljetnje odmore

Svijet

Evropljani će pronaći “pametna rješenja” koja će im omogućiti sa idu na ljetovanje uprkos pandemiji korona virusa, kaže predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

Kako konstatuje briselski portal Politiko, njen ton u intervjuu za list Ekspreso bio je optimističniji nego prošle nedjelje kada je ljudima savjetovala da još ne planiraju odmore.

 

– Mislim da ćemo pronaći pametna rješenja za ljetnje odmore. Možda malo drugačije, sa drugim higijenskim mjerama i sa malo više socijalnog distanciranja, ali biće impresivno vidjeti da ćemo pronaći rješenja – navela je fon der Lajen.

 

Ona je ocjenila da je dobro što zemlje EU počinju da ukidaju restriktivna mjere, ali je upozorila da vlade moraju pažljivo da idu dalje, “korak po korak i uvijek sa oprezom”.

 

– Teško je predvidjeti kakav će biti sljedeći mesec, ali ja vidim da počinjemo da učimo da živimo sa virusom – rekla je fon der Lajen, dodajući da je “impresionirana” rješenjima za nastavak rada nekoliko ekonomskih sektora.

 

Govoreći o odgovoru EU na pandemiju, ona je priznala da je na početku krize bilo “kritičnih trenutaka”, ali je dodala da su “poslije nekoliko dana zemlja shvatile da ne mogu da upravljaju krizom same”, pa se koordinacija poboljšala.

 

Fon der Lajen je odbacila navode da je kriza prijetila da dovede EU do kolapsa, nakon što su pojedini lideri, među kojima i portugalski premijer Antonio Kosta, doveli u pitanje opstanak evropskog projekta sa 27 članica ako nije garantovana podrška najugroženijim ekonomijama.

 

– Mislim da smo dokazali da možemo da rastemo sa ovom krizom i ponovo smo zajedno – zaključila je šefica Evropske komisije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *