Pompeo: Kina prikrivala koliko je opasna infekcija

Svijet

Američki državni sekretar Majk Pompeo ponovo je danas napao Peking zbog izbijanja pandemije virusa Kovid-19 i optužio ga da koristi situaciju za napad na komšije, iako je pozdravio kinesku pomoć u vidu medicinskog materijala.

 

Pompeo je na konferenciji za novinare rekao da SAD veruju da Kina nije pravovremeno alarmirala svijet o izbijanju infekcije, čime je prekršila pravila Svjetske zdravstvene organizacije, a nije ni izvijestila o virusu koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka sve dok se nije proširio po svim kineskim provincijama, prenosi Rojters.

 

Prema njegovim riječima, Kina je obustavila testiranje novih uzoraka virusa, uništila postojeće ne podijelivši saznanja sa spoljnim svijetom, čime je, kako kaže “onemogućila praćenje evolucije bolesti”.

 

– Kina nije podjelila sve informacije koje je imala. Umesto toga prikrivala je koliko je infekcija opasna – rekao je Pompeo.

 

Pompeo je optužio i generalnog direktora SZO Tedrosa Adhanoma da je propustio da javno optuži zemlju članicu SZO da ne poštuje pravila, iako ta organizacija ima obavezu da obezbedi poštovanje bezbjednosnih standarda u virološkim laboratorijama.

 

Američki državni sekretar ponovio je i da Kina koristi situaciju kako bi pritiskala Hingkong i Tajvan.

 

– SAD se protive tome – rekao je Pompeo.

 

Upitan da prokomentariše vest da SAD zalihe medicinske opreme dobija iz Kine, Pompeo je rekao da računa da će Kina nastaviti da ispunjava svoje ugovorne obaveze.

 

– Računamo na to da će nam pružiti pomoć i poslati nam tu robu na način koji je u skladu sa svim pravilima medjunarodne trgovine – rekao je Pompeo.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *