Prvi koraci ka slobodi kretanja u Italiji

Svijet

Skoro dva mjeseca od uvođenja mera karantina na teritoriji cijele Italije u borbi protiv virusa Kovid-19, građani te zemlje trebalo bi da od 4. maja imaju veću slobodu kretanja unutar regiona, ali će zabrana okupljanja i dalje biti na snazi.

 

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela mjere karantina na cijeloj teritoriji, koje predviđanju da svi moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska kod ljekara, na posao i u kupovinu namirnica ili u apoteku u neposrednoj okolini, a te mjere biće na snazi do 3. maja.

 

Od 4. maja očekuje se prvi talas popuštanja mjera kojima je ograničeno kretanje više od 60 miliona građana Italije, ali najvjerovatnije tokom prvih nekoliko nedjelja kretanje van regiona u kojem su građani nastanjeni neće biti moguće.

 

Pravila koja će i dalje važiti su međusobna razdaljina od najmanje jednog metra i nošenje zaštitne maske i rukavica u neposrednom kontaktu s ljudima.

 

Glavno pitanje koje već dugo zanima ljude u Italiji je da li će moći da idu dalje od neposredne blizine svog doma, jer čak ni u nabavku namirnica nisu mogli da idu u drugi kraj grada.

 

Prema nacrtu plana, to će biti moguće, ali maksimalno u društvu još jedne odrasle osobe i sa djecom.

 

Biće dozvoljene individualne sportske aktivnosti, a odluku o ponovnom otvaranju parkova donijeće predsjednici regiona ili gradonačelnici.

 

Restorani i barovi neće biti otvoreni na početku takozvane “druge faze”, odnosno prelazne faze ka izlasku Italije iz blokade, ali će biti moguća dostava hrane na kućnu adresu, što je već dozvoljeno u pojedinim regionima.

 

Najavljeno je da će premijer Italije Đuzepe Konte u narednih nekoliko dana potpisati novi dekret o narednoj fazi suočavanja s epidemijom virusa Kovid-19 u toj zemlji.

 

Zvaničnici Italije, zemlje sa više od 25.000 umrlih od posljedice virusa Kovid-19, što je najviše u Evropi, ističu da će zabrana okupljanja u cilju sprečavanja širenja virusa i dalje biti na snazi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *