Italijani u strahu od novog talasa zaraze

Svijet

Dan nakon što su objavljenje mjere popuštanja karantina uvedenog zbog epidemije korona virusa u martu italijanski premijer Đuzepe Konte i vlada su izloženi kritikama. Za jedne je otvaranje nedovoljno, a drugi protestuju uvjereni da su mjere ublažavanja uvedene prerano.

 

– Ludost je ponovno otvaranje svih regiona zajedno. Sa ponovnim otvaranjem rizik je vrlo velik da se zaraza vrati – izjavio je profesor Univerziteta u Padovi, i direktor mikrobiološke laboratorije Andrea Crisant.

 

On je stručnjak zahvaljujući kome je epidemija korona virusa u regionu Veneto bila kontrolisana, nije se raširila kao u drugim sjevernim regijama i bilo je manje žrtava. Crisant je podsjetio da je Italija 8. marta, kada je donijeta odluka o karantinu, u jednom danu zabilježila 1.797 zaraženih više, a sada još uvijek ima preko 2.000 novih slučajeva u roku od 24 sata.

 

– Koja je razlika? – upitao je on.

 

Iz udruženja ljekara porodične medicine iz Lombardije upozoravaju da u slučaju da se epidemija korona virusa ponovi, ambulante nisu opremljene i još uvijek nemaju odgovarajuću opremu za suočavanje sa eventualno novim talasom zaraze.

 

Vlada je predložila slabljenje mjera zabrane na cijeloj nacionalnoj teritoriji, ne praveći razliku između regiona gdje je epidemija bila ograničena i onih, poput Lombardije koja su bile žarište virusa.

 

Stručnjaci to vide kao rizik i realnu opasnost od povratka epidemije u punoj snazi, a kao primjer navode region Pijemont, gdje je broj zarazenih i hospitalizovanih jos uvijek visok i gdje, prema mišljenju stručnjaka, nije preporučljivo slabljenje mjera zabrane.

 

Mnogi vjeruju da je vlada podlegla pritisku industrijalaca kojima se žurilo da sto prije nastave proizvodnju punim kapacitetom. Poznato je da mnoge fabrike u industrijski najrazvijenim regionima, nisu ni prestale da rade a to je, između ostalog, uticalo na širenje zaraze za 25 odsto više.

 

Direktor Odjeljenja za zarazne bolesti Visokog Instituta za Zdravstvo epidemiolog Đovani Reca je ukazao da je “u zdravstvu prihvatljiv rizik nula, a za ekonomiste 10”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *