Policija kontroliše kupače na italijanskim plažama

Svijet

Prvog vikenda nakon što je Italija ukinula najdužu blokadu u Evropi zbog korona virusa, stanovnici te zemlje preplavili su plaže i izletišta širom Apeninskog poluostrva.

 

Od sjevera do juga građani Italije nisu odoljeli prilici da poslije više od dva mjeseca restriktivnih mjera odu dalje od svog mjesta prebivališta, ali unutar regiona u kojem se nalaze, pošto još nije dozvoljeno kretanje među regionima.

 

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela drasticne mjere karantina na cijeloj teritoriji i za Italijane je završeno sa čekanjem, pa su pohrlili na plaže za prvo plivanje ove sezone ili makar sunčanje.

 

Bili bi to sunčani dani na plaži, kao i bilo kojih ranijih godina, da nema policajaca koji opominju ljude šta je dozvoljeno, a šta nije, zbog virusa Covid-19 koji je teško pogodio Italiju, treću zemlju u svijetu po broju žrtava sa više od 32.000 umrlih od posljedica tog virusa.

 

Lokalna pravila su različita, pa tako nisu svi regioni zvanično otvorili kupališta strahujući od širenja zaraze, međutim mnogi se nisu obazirali na to, te su zabilježeni brojni slučajevi kršenja propisa.

 

U Liguriji je dozvoljeno šetati plažama, ali ne i sunčanje, a u gradu Savona, u tom regionu, 11 kupača kažnjeno je novčanom kaznom od 285 evra. Ipak, mnoge plaže od Riminija do Mondela otvorene su za posjetioce, ali je na snazi zabrana okupljanja.

 

Oko 600 kilometara bijelih pješčanih plaža Sardinije za sada je dostupno samo lokalnom stanovništvu.

 

Kretanje više od 60 miliona stanovnika Italije van regiona u kojem se nalaze trebalo bi da bude omogućeno od 3. juna, za kada je najavljeno i otvaranje granica Italije za dolaske iz država EU i Šengena.

 

Od 119 osoba koje su preminule u posljednja 24 sata od posljedica Covid-19 u Italiji, polovina su iz sjeverne italijanske pokrajine Lombardija, a i po ostalim indikatorima širenja zaraze Lombardija, gdje je trenutno pozitivnih 25.660, prednjači. U širem poodručju Milana u poslednjih 24 sata bilo je 88 novozaraženih.

 

Nakon Lombardije po broju zaraženih je regija Pijemonte gdje je inficiarno ukupno 8.025 osoba, a sledi Emilija Romanja gdje je broj zaraženih korona virusom 4.570.

 

Ovo su podaci koji pokazuju stanje zaraze Covid-19, nakon što je Italija ukinula prije sedam dana mjere karantina. Ukupna epidemiološka situacija za cijelu Italiju je stabilno ili broj zaraženih opada.

 

U toku protekle sedmice u Italiji je distribuirano 43 miliona medicisnkih maski, koje se mogu kupiti u apotekama i trafikama po cijeni od 50 centezima kako je obećala vlada.

 

Nošenje zaštitne masake je i dalje obavezno na svim javnim mjestima, kao i držanje interpersonale distance.

 

Pojedinci i udruženja za zaštitu građana prijavili su da su u barovima i frizerskim salonima uveli takozvani Covid-19 porez, to jest na računima za popijenu kafu ili piće, i za šišanje i friziranje poskupljenje od 2 do 4 eura, a u salonima ljepote čak 10 evra je na ime troškova za dezinfekciju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *