Tramp pretvorio Ameriku u “jadnog otpadnika”

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp pretvorio je svoju zemlju u “‘jadnog otpadnika’, pali smo niže od dna, imidž zemlje ruši se na očigled svih – ovo je samo dio kritičkih komenatara medija, uključujući i američke, na račun reputacije SAD u svjetlu protesta i nereda koji su izbili poslije ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

 

Novinar “Vašington posta” Maks But podsjeća da je britanski “Gardijan” još prije dva mjeseca objavio članak pod naslovom “Zbog Trampovog odgovora na virus korona globalna reputacija SAD dostigla je dno”.

 

“Ja se sada pitam: Šta je niže od dna? Upravo tu smo se našli danas poslije mjera koje je predsjednik Tramp preduzeo kao odgovor na demonstracije koje su zapljusnule Ameriku”, konstatuje But.

 

U članku se navodi da nesposobnost Trampa da se izbori s pandemijom, zbog čega je u SAD umrlo više ljudi nego bile gdje drugdje na svijetu, pokazuje da je američka vlada nesposobna za rad i nekompetentna.

 

Podsjeća se da su u prošlosti Sjedinjene Države pomagale drugim zemljama kada bi ih zadesila neka nesreća, a da sada takvu pomoć šalju Americi.

 

“Nisam sanjao da ću iskusiti takvo poniženje: kako ostatak sveta žali Sjedinjene Države”, napisao je novinar “Vašington posta”. Mada, dodao je, to je još i dobro ako se uporedi s tim kako se prema njima odnose neke druge zemlje, prenosi RT.

 

“Postali smo međunarodni otpadnik zbog toga što se naša policija, ‘nadahnuta’ predsjednikom-rasistom, loše ponaša prema obojenom stanovništvu”, smatra autor članka i dodaje da je pozicija Amerike u svijetu bila uzdrmana i prije aktuelnih događaja.

 

Navode se podaci iz ankete koju je sproveo Istraživački centar “Pju” a prema kojoj je udio onih u svijetu koji vjeruju američkom predsjedniku pala sa 74 odsto, koliko je to bilo za vrijeme Baraka Obame, na 31 odsto u vrijeme Trampovog mandata.

 

Štaviše, učesnici ankete su ispoljili veći stepen nepovjerenja prema šefu Bele kuće nego prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ili predsjedniku Kine Si Đinpingu.

 

A riječ je o anketi koja je sprovedena prije pandemije, ekonomske krize i nereda u američkim gradovima, navodi se u članku.

 

“Sada nam preostaje da objasnimo šta je niže od dna. Tramp je često govorio da će učiniti sve da nam se svijet više ne smije. Misija ispunjena. Umjesto da nam se smije svijet plače zbog toga u šta smo se pretvorili”, kritički zaključuje But.

 

Istovremeno, poljska “Žečpospolita” piše da se imidž Amerike ruši naočigled svih zbog nereda u toj zemlji i da ono što se dešava u Americi pokazuje da ona nije toliko moćna i nepogrešiva kako pokušava da se predstavi.

 

U tekstu se ukazuje na to da je u SAD veoma izražena socijalna nejednakost i da će se ona u bliskoj budućnosti samo još produbljivati.

 

Ameriku je zahvatio talas protesta i nereda nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

 

(Sputnjik)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *