Evropa polako otvara svoje granice

Aktuelno Svijet

Poljska, Češka, Francuska i Norveška otvaraju svoje granice uz određene izuzetke. Za osobe sa Zapadnog Balkana, odnosno iz tzv. trećih zemalja i dalje su na snazi ograničenja.

 

Posle skoro tri meseca, Poljska je ponovo otvorila svoje granice sa svim susednim zemljama članicama Evropske unije. Ograničenja koja su važila na granici s Litvanijom ukinuta su u petak, a u ranim jutarnjim satima u subotu (13.06.) to se dogodilo i na granicama s Nemačkom, Češkom i Slovačkom.

 

Za sada se te uredbe ne odnose na zemlje koje nisu članice EU, jer je, prema saopštenju poljske vlade, situacija u nekim zemljama, posebno u Latinskoj i Severnoj Americi, još uvek zabrinjavajuća. Zadržane su i kontrole na poljskim granicama s Ukrajinom, Belorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingradom.

 

Francuska će u najvećoj meri ukinuti ograničenja na svojim granicama za putnike iz EU 15. juna. To je odlučeno u skladu s preporukama Evropske komisije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih, kao i spoljnih poslova u Parizu. Osobe iz država članica EU, kao i iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana od tog datuma mogu ulaziti u Francusku bez ikakvih ograničenja. Izuzeci se i dalje važe za Španiju i Veliku Britaniju – koji predviđaju karantin u trajanju od 14 dana, koji se primenjuje i u te dve države.

 

Francuska će svoje granice prema zemljama izvan šengenskog prostora postepeno otvarati od 1. jula. Vreme otvaranja će varirati “u zavisnosti od zdravstvene situacije u pojedinim trećim zemljama” i odgovaraće sporazumima “koji do tada budu postignuti na evropskom nivou”.

 

I Češka će od ponedeljka otvoriti svoje granice za građane gotovo svih zemalja EU, Švajcarske i Lihtenštajna. To će se dogoditi zahvaljujući povoljnim epidemiološkom razvoju, saopšteno je iz Ministarstvo zdravlja u Pragu. Kontrole na granicama Nemačke i Austrije, uvedena zbog pandemije, ukinute su pre sedam dana.

 

Međutim, zabrana ulaska u Češku ostaje na snazi za putnike koji žive u Belgiji, Portugalu, Velikoj Britaniji, Švedskoj i poljskoj Šleziji. Prema navodima vlasti, ta područja se još uvek smatraju rizičnim.

 

Norveška takođe u ponedeljak želi ponovo da otvori granice prema gotovo svim susednim zemljama, najavila je vlada ove šengenske države. Ukidanje ograničenja važi za putnike iz Danske, Finske i Islanda – dok za Švedsku postoje regionalni propisi: za sada je dozvoljeno ući samo posetiteljima iz Jutlanda, jer nivo zaraze u ostalim regijama Švedske još nije “prihvatljiv”.

 

DW

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *