Pesničenje Bajdena i Erdogana na samitu NATO (VIDEO)

Politika Svijet

Američki predsjednik Džo Bajden prišao je turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu, a pozdrav pesnicama, umjesto tradicionalnog rukovanja, nije prošao glatko, jer su se očigledno obojica zbunila.

 

Godišnji samit NATO u Briselu okupio je, kao i uvijek, veliki broj svjetskih lidera, a pošto se sve događa u jeku pandemije korona virusa, primjetno je da se mnogi pozdravljaju na specifičan način.

 

Tako je američki predsjednik Džo Bajden prišao turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu, a pozdrav pesnicama, umjesto tradicionalnog rukovanja, nije prošao glatko, jer su se očigledno obojica zbunila.

 

 

Inače, odnosi dvije zemlje su prilično zategnuti, a jedan od posljednjih poteza koji je uticao na porast tenzija je i američko priznanje da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

 

Tim saopštenjem je Bajden postao prvi američki predsjednik poslije 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

 

Turska je odmah odlučno odbacila ovakvu karakterizaciju, priznajući da je veliki broj ljudi tada stradao, ali insistira na tome da je broj žrtava preuveličan i da je njihova pogibija rezultat građanskih nemira.

 

Kurir.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *