NOVO ORUŽJE RUSKE VOJSKE
Hipersonična raketa “Cirkon” nevidljiva za radare – pogađa svaki cilj!

Svijet

Hipersonična raketa Cirkon ne može biti otkrivena postojećim sistemima protivvazdušne odbrane zbog velike brzine i upotrebe stelt tehnologija. Ovo je izjavio Georgij Rosljakov, komandant raketne i artiljerijske bojeve glave fregate Admiral Gorškov, sa koje je raketa više puta uspešno testirana.

 

Prema Rosljakovu, Cirkon je sposoban da pogodi pokretne mete sa velikom preciznošću. Stručnjaci naglašavaju da su hipersonične rakete ovog tipa jedinstveno oružje koje ne podleže savremenim sredstvima za otkrivanje i presretanje potencijalnog neprijatelja.

 

– Kakav cilj postavimo, takav će „Cirkon” pogoditi. Ako treba da izaberemo brod iz jezgra ili brod za pratnju, onda ćemo prilikom formiranja zadatka postaviti da je to taj cilj koji treba da se uništi. Ono što mi odredimo, ona će uništiti. Nije bitno da li se brod kreće ili ne. Sve zavisi od broja lansiranih projektila: bicć neophodno – najmanje deset brodova će biti uništeno“, naglasio je ruski oficir, precizirajući da raketni sistem predviđa ispaljivanje salvi.

 

Tajna hiperzvuka

 

3M22 Cirkon je hipersonična krstareća raketa koju je razvila NPO Mašinostroenija. Ona se suštinski razlikuje od drugih ruskih i stranih raketa morskog baziranja sa znatno većom brzinom leta.

 

 

Dugo vremena, Cirkon je bio jedan od najzatvorenijih projekata ruskog vojno-industrijskog kompleksa, a karakteristike performansi rakete nisu objavljivane. U februaru 2019. godine, delimično ih je objelodanio Vladimir Putin u svom obraćanju Saveznoj skupštini.

 

Predsjednik je rekao da je brzina leta Cirkona oko 9 maha, a domet je preko 1.000 km. On je pojasnio da raketa može da pogodi i morske i kopnene ciljeve.

 

Velika brzina i upotreba tehnologija koje smanjuju radarsku vidljivost čine raketu Cirkon jedinstvenom.

 

U redovnu upotrebu u Oružanim snagama Rusije, Cirkon ulazi od ove godine, nakon trogodišnjeg ispitivanja. Pored postavljanja ovih raketa na brodove Ratne mornarice Rusije, opremanje višenamenskih podmornica „Jasen-M“ cirkonima će predstavljati iskorak u pogledu obezbjeđivanja odbrane zemlje, jer će rakete moći da gađaju ciljeve duboko u pozadinu potencijalnog neprijatelja.

 

Brzina leta Cirkona je toliko velika da će ga biti teško otkriti ne samo u letu, već iu trenutku lansiranja, tvrde ruski vojni stručnjaci.

 

Nijedna radarska stanica neće uspjeti da je otkrije. Trenutak lansiranja se može fiksirati, ali ove informacije neće dati ništa, jer bez pravca i brzine neće biti moguće izračunati njenu putanju. Tokom leta, Cirkon neće moći da otkrije ni jedan uređaj za praćenje, neće moći da presretne ni jedan protivraketni odbrambeni sistem. Ovo je naše dostignuće, koje ne podliježe nijednom protivniku, ističu ruski stručnjaci.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *