Nakon pozajmice od 60 miliona na escrow računu RS ostalo 30 miliona KM

Aktuelno

Javnost Republike Srpske konačno je dobila informaciju o tome koliko novca ima na escrow računu. U pitanju je trideset miliona maraka, ukoliko je vjerovati računici ministra finanisja Zori Vidović.

 

Javnost je odgovor na ovo pitanje čekala od početka godine kada je objavljeno da je sa tog računa podignuto novih 60 miliona maraka.

 

Vlada je na svojoj prvoj sjednici donijela dvije odluke kojima je sa escrow računa uzeta pozajmica u ukupnom iznosu od 60 miliona.
Prvobitno u Službenom glasniku nije objavljeno koji su razlozi za uzimanje novca sa escrow računa, ali je ministarstvo finansija kasnije, na pitanja Gerila info, odgovorilo da će taj novac biti iskorišćen za plaćanje dospjelih obaveza. Dakle, za javnu potrošnju.

 

“Sredstva na eskrow računu se naravno nalaze u komercijalnim bankama. S obzirom da mi nemamo nikakvu kamatu na bilo kom računu na kojem imamo sredstva, sredstva sa escrow i drugih računa stavljaju se u promet jer nemamo nikakvog razloga da ih držimo u bankama jer nemamo kamata. Nekada su te kamate bile značajne. Sredstva sa svih računa se koriste za potrebe i nikada nije došlo u pitanje da se nešto ne može finansirati sa eskrow računa ukoliko je to potrebno.”– rekla je ministar finansija Zora Vidović.

 

Predsjednik Vlade Radovan Višković nedavno je izjavio da on kao predsjednik Vlade koristi sredstva sa escrow računa kada god za tim ima potrebe jer je prema njegovim riječima suludo da nema novca, za na primjer penzije, a da novac na escrow računu stoji. Sve se radi u konsultacijama sa ministarstvom finansija rekao je Višković.

 

“Troši se zato što je to normalno svugdje u svijetu da ako danas imate manje priiliva a treba da isplatite penziju da ćete posuditi taj novac iskoristiti ga danas a prekosutra ga vratiti na taj isti račun. I to se radi dvadeset godina i radiće se ubuduće. Prema tome određuju se prioritetti, ne radi se ništa protivzakonito, ništa protivustavno. Danas sam isplatio preko milion maraka zaostalih obaveza prema advokatima…uvijek ću sa ministrom finansija biti na vezi i dogovarati. Ako treba da uzmem novac sa tog računa ja ću ga uzeti ali ću ga vratiti ponovo na taj račun.“-zanimljiv je prije nekoliko dana bio odgovor predsjednika Vlade u vezi sa escrow računom.

 

Inače, predviđeno je da se novac sa escrow računa koristi kao novac za razvoj i kapitalne investicije, a ne u javnu potrošnju, ali se to godinama ne poštuje.

 

GERILA.info

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *