Željka Cvijanović na vozni park planira potrošiti milion maraka!

Aktuelno Društvo

“Nekoliko (starih) automobila će svakako ići na licitaciju. Prema tome, smatram da je nabavka normalna, iako djeluje mnogo kada čujete koliki je to iznos, ali, prosto, postoje određena pravila. Morate imati sigurne automobile”, objašnjava predsjednica RS Željka Cvijanović

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović planira da potroši milion budžetskih maraka za obnavljanje i održavanje voznog parka.

 

Možda je to nekome puno novca, ali svi znamo da sloboda nema cijenu i da “apsolutna sloboda postoji samo u prirodi”. Što bi rekla predsjednica: “Rijeka teče tamo, brdo je ovdje, planina je ovdje, trava izrasla ovdje, ovdje se dešava…“ Ko će to sve stići? Zar zbog lošeg voznog parka i tričavih 1.000.000 KM treba da dođe u pitanju sloboda građana Republike Srpske?!

 

Sve je Cvijanovićeva, kojoj je ove godine na raspolaganju 10,85 miliona KM, dobro razradila pa je Đuki Huremović, koju je s mjesta generalne sekretarke Vlade RS povukla i imenovala za generalnu sekretarku Službe predsjednika RS, gurnula da potpiše novi plan nabavki i to onih vrjednijih od 50.000 KM.

 

Nakon što po cijeni od 660.000 KM kupi pet novih limuzina, jer se luksuz ohaba kroz desetak godina, servisiranje i održavanje vozila platiće 110.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. U odnosu na godinu ranije gorivo će biti skuplje za 20.000 KM i građani ga, za potrebe svite Cvijanovićeve, plaćaju 210.000 KM.

 

“Nekoliko (starih) automobila će svakako ići na licitaciju. Prema tome, smatram da je nabavka normalna, iako djeluje mnogo kada čujete koliki je to iznos, ali, prosto, postoje određena pravila. Morate imati sigurne automobile”, kategorična je bila predsjednica.

 

Ponuđači imaju još dvadesetak dana da se odazovu na raspisani tender, ali će pobijediti samo jedan, jer nabavka nije podijeljena na lotove. Jedno od vozila minimalno mora da bude dugačko 5,3 metra, što odgovara vozilu “Audi A8”.

 

Jedina kasa u kojoj nema krize

 

Dok poreski obveznici jedva sastavljaju kraj s krajem, u predsjedničkoj kasi nema krize. Služba, dok je u Palati Republike stolovao Milorad Dodik, u septembru 2017. kupila je vozilo za 65.000 maraka, a tada je pod pritiskom javnosti i građanskih protesta raskinut ugovor za vozilo koje je koštalo oko 75.000 KM.

 

Za deset godina, od 2007. do kraja 2017. godine, institucija Predsjednika RS nabavila je 24 automobila. Kupljeno je deset automobila „VW Passat“, četiri „Audija A6“, jedan „Audi A8“, jedan „Mercedes“, četiri „VW Golfa“ i četiri vozila „VW Polo“. Vozila su plaćena čak 1.715.290 KM sa uračunatim PDV-om.

 

“Od ovog broja vozila, 17 se koristi, šest je prodato i jedan automobil je rashodovan”, podaci su Službe predsjednika dostavljeni 2017. godine na poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini RS.

 

U ovogodišnjem planu Cvijanovićeve ostale rashodovne stavke nisu značajnije mijenjane. Za plakete i medalje izdvojiće 135.000 KM, Dan RS proslaviće za pola miliona KM, štampanje, kopiranje i pakovanje poklona platiće 100.000 KM.

 

Dašak apsolutne slobode po Cvijanovićevoj i ranijih godina bio je prisutan u Palati. U Dodikovom kabinetu ništa nije prepuštano slučaju pa je, na primjer, u aprilu 2017. godine cvjetne aranžmane platio 27.000. Koliko će nova predsjednica potrošiti na botaniku još nije poznato.

 

zurnal.info

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *