Vlada Srpske uzima kredit od 90 miliona KM

Aktuelno

Republika Srpska uskoro će biti zaduženija za 90 miliona KM, nakon što je Vlada RS donijela odluku o prvom dugoročnom kreditnom zaduživanju u ovoj godinu.

 

Odluka o kreditnom zaduživanju je objavljena u Službenom glasniku RS, a u njoj je navedeno da se odobrava zaduženje RS kod domaćih i inostranih kreditora u ukupnom iznosu od 90 miliona KM kao i da je priliv novca po ovom osnovu planiran u budžetu za 2019. godinu.

 

Navedeno je i da se Srpska zadužuje na period od osam godina, u koji je uračunat grejs period od godinu dana, i po maksimalnoj kamatnoj stopi od 3,25 odsto godišnje.

 

„Za realizaciju ove odluke, odnosno javne nabavke sredstava zadužuje se Ministarstvo finansija RS. Ovlašćuje se ministar da imenuje komisiju za sprovođenje postupka javne nabavke koja će sačiniti tendersku dokumentaciju, sprovesti proceduru javne nabavke i sačiniti izvještaj“, navedno je u odluci.

 

Odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u ovoj godini, koje je Narodna skupština RS usvojila, planirano je da se Srpska ukupno zaduži 591 milion KM.

 

Od tog iznosa, dugoročnim kreditima i obveznicama predviđeno je zaduženje od 371 milion KM, a oko 220 miliona emisijom trezorskih zapisa, o čemu smo ranije pisali.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *