Počeo Samit na Jahorini

Aktuelno

Plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi, počela je danas na Jahorini.

 

U BiH borave predsjednici pet država, uključujući i Ilira Metu, predsjednika Albanije koji je u Sarajevo doputovao sinoć.

 

Planirano je da učesnici samita na kraju sesije potpišu deklaraciju u kojoj između ostalog stoji, da su učesnici duboko uvjereni da samo potpuna integracija cijelog regiona u EU služi najboljim interesima Evrope, te da je neophodno održati poticaj proširenja i kontinuiranu opredjeljenost za reforme, te pojačati regionalnu saradnju i imati dobrosusjedske odnose.

 

U deklaraciji takođe stoj da zajednički rad sa evropskim institucijama može ubrzati pozitivne promijene na terenu, u regionu.

 

“Učesnice samita su upotpunosti opredjeljene da zajedno rade kako bi se efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regionu. Sigurnost jugoistočne Evrope je glavni preduslov za sigurnost i stabilnost kontinenta. Učesnici su posebno naglasil ineophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organizovanog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisiln irad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju”, stoji u Deklaraciji.

 

Zemlje učesnice Samita u Deklaraciji posebno podcrtavaju jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP-a, kao i između ekonomija SEECP-a i EU, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jogoistočne Evrope.

 

“Učesnice su zbog toga u potpunosti svjesne hitnosti potrebe za proširenjem povezansoti unutar regiona, kao regiona i EU. To podrazumijeva poslovnu povezanot, digitalnu povezanost , razmjene u oblasti kulture, povezivanje mladih i drugo, jer će se time stvoriti mogućnost cijelog regiona da se takmiči na globalnom tržištu”, stoji u Deklaraciji koja će biti potpisana danas.

 

Na današnjoj sesiji učestvuju članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, predsjedavajući, Žrljko komšić i Šefik Džaferović, članovi, Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije, Ilir Meta, predsjednik Albanije, Bojko Bporisov, premijer Bugarske, ana Brnabić, premijer Srbije, te predstavnici iz Hrvatske, ruminije, Grčke, slovenije i EU.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *