Dodik: Prilika za razmjenu mišljenja o svim pitanjima

Politika

Plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi, počela je danas na Jahorini.

 

Sesiju je otvorio Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjendištva BiH koji je istakao da je ovo još jedna prilika da razmjene mišljenje o svim pitanjima, posebno o evropskim integracijama.

 

Govorio je i o činjenici da i nakon devet mjeseci nije formirana vlast na nivou BiH.

 

“Potrebno je samo da primjenimo ono što smo dogovorili”, rekao je Dodik.

 

Govorio je i o problemima utvrđivanja granice između Hrvatske i BiH i BiH i Srbije.

 

“Mogli bi primijeniti sporazum koj je već potpisan između BiH i Hrvatske 1999. godine. Da se formiraju komisije koje se bave tim pitanjima, posebno pitanjem neumskog zaliva, ali i pitanjima imovine. Za to sve treba zajednički rad kako bi se riješila ta pitanja. Države jesu suverene na svom teritoriju ali ne bi treblao da ugrožavaju drugu državu”, kazao je Dodik, posebno se osvrnuvši na odlagalište u Trgovskoj gori.

 

Govorio je i o problemu taksa koje je Kosovo uvelo BiH i Srbiji, dodavši da se međunarodno-pravne obaveze moraju izvršavati.

 

“Nama je bez obzira na sve žao što je delegacija Kosova odlučila da ne dođe jer nisu bili zadovoljni tretmanom. Mislimo da nije bilo razloga da odustanu”, kazao je Dodik.

 

Govorio je i o problemu migracija, te da postoji potreba da se granice hermetički zatvore, ali da nije za to da OS BiH izađu na granicu, ali je za to da se pronađe rješenje.

 

“Jedno od rješenja je da se napravi regionalno tijelo i da se spriječi krijumčarenje tih ljudi kojima je sudbina teška”, rekao je Dodik.

 

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda rekao je da razvijanjem regionalne saradnje šaljemo poruku da ovaj dio zapadnog Balkana može biti dio integracijskih procesa.

 

Podsjetio na nekoliko najvažnijih cijeva, kao što su saradnja, stabilnost i sigurnost, posebno ukazavši na potrebu bolje prekogranične saradnje.

 

“Saradnja članica ovog procesa je dobra, ali svakako da ima prostora da ona bude što bolja i u tom pogledu pozivam vas da uložimo dodatne napore da rješimo otvorena pitanja, da uspostavimo saradnju u oblasti migracija i zajedno do rješavamo izazove koji su pred nama”, rekao je Komšić.

 

Dodao da moramo raditi još više, posebno kada su u pitanju pravne stečevine kako bismo pokazali da hoćemo više.

 

“Stoga pozivam sve čalnice da poštuju presude međunarodnih sudova”, kazao je Komšić.

 

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda kazao je da su u protekle 23 godine sve članice ovog procesa postigle veliki napredak.

 

“Unapređenje procesa u regiji potrebno zbog borbe protiv kriminala, korupcije, terorizma i eksptremizma. Bih je posvećena regionalnoj saradnji i politici dobrosusjedskih odnosa. BiH se zalaže za dijalog kod rješenja svih otvorenih pitanja. Naš region se i dalje suočava sa mnogobrojnim izazovima, gdje prednjači migrantska kriza koja je u posljednje dvije godine veliki problem u BiH”, kazao je Džaferović.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *