Vlada RS kupuje avion za 19 miliona maraka

Aktuelno

Dok se Republika Srpska zadužuje na domaćoj i Bečkoj berzi, kod komercijalnih banaka, te moli za pomoć Srbije kako bi održala likvidnost, vlast istovremeno ne želi da se odrekne luksuza te kupuje novi avion “Cessna”, vrijednosti 18,9 miliona maraka.

 

Srpska će kupiti avion “Cessna Citation CJ4”, otkriva portal Capital. On spada u kategoriju lakih aviona i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima. Iako spada u kategoriju malih aviona korisnici putuju u relativnom komforu, navode iz “Cessna”.

 

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue. Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim.

 

CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

 

Vlast ovim avionom bez problema može da putuje na daleke destinacije, na primjer u Moskvu do koje su i trenutnim avionom letjeli zvaničnici, ali su se susretali s problemom ako bi morali da čekaju duže na slijetanje na aerodrom.

 

Cijena za novi CJ4 iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka. Kada se uračuna PDV, novi avion koštaće građane Srpske 18,9 miliona KM.

 

Nabavka aviona, koji je naručen u sivoj boji, kao što je i avion koji već posjeduje Srpska, trebala bi da bude realizovana u idućih mjesec dana. Avion u novembru stiže na banjalučki aerodrom, gdje mu je već rezervisan hangar.

 

S obzirom da avion stiže uskoro, trebalo bi da je “Cessni” već uplaćen depozit od 1,4 miliona dolara.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *