U registar upisana samo tri udruženja poslodavaca

Društvo

U Registar sindikalnih organizacija i udruženja poslodavaca RS upisana su samo tri udruženja poslodavaca – Udruženje poslodavaca komunalnih i uslužnih aktivnosti, Udruženje poslodavaca tekstilne i kožarsko–prerađivačke industrije i Udruženje poslodavaca grafičke i novinske djelatnosti.

 

Predsjednici privrednih sindikata koji djeluju u okviru Saveza sindikata RS su, naime, 13. septembra postavili pitanje legitimnosti pojedinih udruženja poslodavaca.

 

– Od Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS zatražena je potvrda o registraciji granskih udruženja poslodavaca, koji djeluju u okviru UUP. Stigla je i zvanična potvrda da je za sva tri pomenuta udruženja poslodavaca utvrđena reprezentativnost na odgovarajućim nivoima organizovanja. Podsjećamo, samo granska udruženja poslodavaca koja su registrovana kod nadležnog ministarstva i kojima je utvrđena reprezentativnost, imaju pravo da pregovaraju u vezi zaključivanja posebnih, odnosno granskih kolektivnih ugovora – navodi se u saopštenju Saveza sindikata RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *