Protest protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Aktuelno

U Novom Gradu počeo je danas protest građana zbog namjera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.

 

Protestu na Trgu Mladena Oljače prisustvuju ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjednik Skupštine tog kantona Agan Bunić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

 

Na protestni skup stigli su i načelnici opština i građani iz lokalnih zajednica na čijem području se prostire Park prirode “Una”, kao i iz Prijedora, te predstavnici nevladinih organizacija iz Lukavca i Tuzle.

 

Na trgu se okupio veliki broj građana među kojima je najviše mladih i učenika koji nose transparente “Stop – Una nas treba”, “Smrt – probudite se”, “Želim zdravu budućnost”, “Ne želim bolest, želim život”, “Vazduh, a ne rat”.

 

Na skupu su planirana obraćanja, a nakon toga protestna šetnja od 12.00 do 12.30 časova.

 

Tokom protestne šetnje biće obustavljen saobraćaj na magistalnom putu M-4, u dijelu od raskrsnice ulica Miće Šurlana i Mladena Stojanovića do raskrsnice ulica Mladena Stojanovića i NJegoševe, te od Ulice NJegoševe do graničnog prelaza sa Hrvatskom.

 

Saobraćaj će u toku obustave biti preusmjeren i posebno regulisan.

 

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *