ĐOKIĆ U KRIMINALU DO GUŠE
Fond PIO falsifikovao uplate doprinosa za devet godina!

Aktuelno

Đokiću je godinama isplaćivana plata u bruto iznosu, bez obavezne i zakonom utvrđene uplate poreza i doprinosa, što je teško krivično djelo. Đokić je cijelo vrijeme radio kao zastupnik jedne strane firme kod koje je imao zasnovan radni odnos, što je nezabilježen slučaj u svijetu – da ministar nema zasnovan radni odnos u skladu sa zakonom u vladi u kojoj upravlja važnim resorom

 

Klupko je počelo da se odmotava kada je narodni poslanik Nebojša Vukanović prošle godine uputio poslaničko pitanje Vladi Republike Srpske – da li su ministru Petru Đokiću uplaćeni doprinosi na platu i da li mu je isplaćivana bruto plata, a da mu nisu uplaćeni doprinosi za vrijeme obavljanja ministarske funkcije od 2010. do juna 2019. godine.

 

Đokićevo Ministarstvo energetike i rudarstva zatražilo je podatke od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u kojem je Đokić takođe bio ministar i dalo jedinstven odgovor u kome je navedeno da je ministarska plata Đokiću isplaćivana u skladu sa zakonom – što nije tačno!

 

– Za vrijeme trajanja mandata ministra Petra Đokića u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite (period od 01. februara 2011. do 28. decembra 2014.), potom u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva (period od 28. decembra 2014. do 20. decembra 2018. godine), i u Ministarstvu energetike i rudarstva (počev od 20. decembra 2018. godine), obračun i isplata plata su rađeni u skladu s važećim odlukama Vlade Republike Srpske, navedeno je u odgovoru na vukanovićevo poslaničko pitanje, uz navođenje četiri odluke i brojeve Službenih glasnika u kojima su te odluke objavljene.

 

U odgovoru Vukanoviću navedeno je i da je na pripadajuće iznose osnovne mjesečne (neto) plate u navedenim mandatnim periodima izvršen obračun i uplata pripadajućih iznosa poreza i doprinosa na račun javnih prihoda, u skladu za zakonskim i podzakonskim propisima, što takođe nije tačno!

 

Oba ministarstva dala su falsifikovane i netačne informacije, jer prema saznanjima portala Istinito, Petru Đokiću za vrijeme trajanja ministarskog mandata nisu uplaćivani porezi i doprinosi u skladu sa zakonom.

 

 

Štaviše, počinjeno je teško krivično djelo falsifikovanje isprave u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja i Poreskoj upravi, ali i produženo krivično djelo iz Člana 57. KZRS, jer su Đokiću naknadno uplaćivani porezi i doprinosi, nakon što je izbila afera oko njegove lažne diplome, kada je dospio u žižu javnosti a narodni poslanik Vukanović zatražio podatke o njegovoj plati.

 

 

Naime, Đokiću su u Fondu PIO izvršene retroaktivne uplate doprinosa za period od 01. februara 2011. godine, sa datumom unosa podataka u sistem Fonda PIO sa datumom 07.10.2019. godine, što predstavlja produženo krivično djelo iz Člana 57. KZRS, za šta su pored Đokića, kao bivšeg resornog ministra nadležnog za kontrolu rada Fonda, odgovorni službenici i direktor Fonda PIO !

 

 

Posebna pikanterija je da su Đokiću, iako je dokazano da posjeduje lažnu diplomu ekonomiste stečenu na “Megatrend International Expert Consortium Limited” u Londonu, doprinosi uplaćivani kao da ima VSS!

 

U ovom slučaju postoji i odgovornost Vlade RS, kao poslodavca i uplatioca doprinosa, odnosno premijera.

 

To znači da su u slučaju Petra Đokića zakon prekršila tri premijera: Aleksandar Džombić, Željka Cvijanović i Radovan Višković! Za neuplaćivanje doprinosa u skladu sa Zakonom o PIO, previđene su kazne do 10.000 KM za pravno lice i do 2.000 KM za odgovorno lice.

 

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u izvještaju o poslovanju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u 2014. godini utvrdila da ministar Petar Đokić nije zasnovao radni odnos u ovom ministarstvu. Utvrđeno je da se Đokiću, određeno vrijeme, isplaćivala naknada umjesto plate.

 

Diler kugličnih ležajeva

 

Petar Đokić je, prema našim saznanjima, radio za austrijsku ispostavu poznate švedske kompanije za proizvodnju kugličnih ležajeva – SKF i to još u vrijeme kada je bio poslanik i predsjednik Narodne skupštine RS. Tada je uspješno poslovao za banjalučkim distributerom naftnih derivata “Petrolom” i tadašnjom direktoricom Branislavom Ostojić-Ponjarac.

 

Kada je izvršena privatizacija Naftne industrije RS otvorena je istraga protiv Branislave Ostojić-Ponjarac je 2004. godine pokrenuta istraga zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je preduzeće bilo u gubitku većem od 20 miliona KM, a zanimljivo je da je tada optužnica bila na čekanju sedam mjeseci.

 

Nakon privatizacije Naftne industrije RS i samog “Petrola” utvrđeno je da je ovo preduzeće na lageru imalo kugličnih ležajeva u vrijednosti od više stotina hiljada maraka, što je besmisleno za firmu koja posjeduje benzinske pumpe, a ne prodavnice autodijelova.

 

Naknadno Direkcija za robne rezerve preuzela zalihe ležajeva, a na čelu danas likvidiranih Robnih rezervi tada je bio kadar Socijalističke partije Mirko Nožica, koji je poznat i po aferi kupovine stana za poslanika SNSD Milicu Marković.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *