Podnesen zahtjev za smjenu Staše Košarca

Aktuelno

Poslanici Naše stranke i SDP-a, uz podršku SDS-a, PDP-a i Nezavisnog bloka, danas su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijeli zahtjev za glasanje o smjeni ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca zbog kršenja mjera propisanih za suzbijanje pandemije virusa korona tokom slavlja u srajevskom restoranu “Golf klub”.

 

“Ministar Staša Košarac je svojim činom pokazao nepoštivanje zakonskih propisa, te direktno doveo u opasnost zdravlje građana BiH”, smatraju u ovim poslaničkim klubovima.

 

Oni smatraju da da je Košarac građanima poslao poruku da u Bosni i Hercegovini “postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi niti je na dometu pravosuđa, čime je narušen i ugled institucije kojom rukovodi, ali i ugled zemlje u cjelini”.

 

U saopštenju iz Naše stranke se navodi da je pandemija stanje nesreće u kojem je provođenje propisanih mjera prioritet, a da članovi najviših organa zemlje to svojim primjerom moraju pokazati.

 

“Odgovor Parlamentarne skupštine na ovakvo ponašanje mora biti smjena ministra Košarca. Svrha smjene nije samo kazna za ministra. Ona mora biti opomena svim ostalim ljudima na odgovornim pozicijma, prije svega nama, zastupnicima građana. Smjena ministra Košarca mora se desiti i kao važan korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije sistema. Ako većina odluči suprotno, ona poručuje isto što i ministar Košarac, da je iznad zakona te da je, ako pripadate odgovarajućoj političkoj opciji, moguće čak i nekažnjeno svjesno ugrožavanje zdravlja građana”, ističe se u saopštenju.

 

Podsjetimo, federalni mediji su u ponedjeljak uveče objavili da je policija rekinula okupljanje u sarajevskom restoranu “Golf”, u kojem je sarajevski ljekar Jusuf Šabanović slavio rođendan.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *