Izrečeno 13.000 KM kazne za sedam banjalučkih poslodavaca

Društvo

Inspektori Inspektorata RS izvršili su u utorak 173 kontrole poslovnih subjekata, u dijelu pridržavanja zaštitnih mjera korištenja i obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, poštivanja fizičke distance i provođenja mjera dezinfekcije, te je u sedam slučajeva na području Banjaluke konstatovano da nisu obezbijeđene sve propisane mjere, zbog čega su izrečene kazne u vrijednosti od 13.000 KM.

 

“U skladu sa pomenutom Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pravna lica i preduzetnici u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga obavezni su sprovoditi vanredne mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, obezbjeđivanja zaštitnih mjera fizičke distance i sprečavanja okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimati druge venredne mjere čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti”, saopšteno je iz Inspektorata RS.

 

Ističu da je Inspektorat RS angažovan u svom punom kapacitetu i za vršenje dvadesetčetvoročasovnog nadzora putnika na 19 graničnih prelaza na teritoriji RS, a u cilju suzbijanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

 

Navode da su u utorak na graničnim prelazima u RS izdata 1.342 Rješenja o upućivanju lica u izolaciju, karantin i pod zdravstveni nadzor, od čega je 113 putnika i 1.229 vozača u međunarodnom transportu.

 

“Sa prebivalištem na području Federacije BiH evidentirano je 436 lica, dok je sa prebivalištem na području Distrikta Brčko evidentirano 12 lica”, navode u saopštenju.

 

Podsjećaju da je, u cilju nesmetanog odvijanja robnog prometa prilikom uvoza, Inspektorat RS uspostavio dvadesetčetvoročasovni rad inspektora na graničnim prelazima i carinskim ispostavama koji su određeni za uvoz roba koje podliježu obaveznoj inspekcijskoj kontroli.

 

Za potrebe provođenja ove vrste nadzora angažovani su republički tržišni, fitosanitarni, zdravstveni i inspektori za hranu, koji su u utorak pregledali 270 pošiljki različitih vrsta roba.

 

Iz Inspektorata RS pozivaju poslovne subjekte u RS da se pridržavaju definisanih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja jer, kako ističu, kontrole na terenu vrše i inspektori jedinica lokalne samouprave, čime je broj izvršenih kontrola značajno veći, tako da posjetu inspektora mogu očekivati u svakom trenutku.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *