ZABORAVLJENA TRAGEDIJA
Ko krije pravu istinu o smrti Smiljane Nikodinović!?

Aktuelno Hronika

Skoro tri godine je prošlo od tragične smrti Smiljane Nikodinović, koju je, dok je prelazila banjalučki Zapadni tranzit, “audijem 6” udario rođak Milorada Dodika, Aleksandar Dobrić. Traljava istraga, odugovlačenje sa tužilačkom odlukom i javnosti nepoznat ishod sudskog procesa, bacaju sijenku sumnje da je najmoćnija porodica u Republici Srpskoj “oprala” grijehe svog junoše.

 

Portal Istinito je 25. aprila 2018. godine objavio tekst pod naslovom: “Zašto Tužilaštvu treba 6 mjeseci da riješi saobraćajku u kojoj je poginula Smiljana Nikodinović!?”, u kome se govori o više nego očitim pritiscima na Tužilaštvo da se što duže otegne istraga u kojoj su do u detalje poznate okolnosti saobraćajne nesreće od 12. novembra 2017. godine na Zapadnom tranzitu u Banjaluci u kojoj je Smiljana Nikovinović smrtno stradala oko 01.10 časova.

 

Nepun mjesec kasnije, Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Aleksandra Dobrića  iz Gradiške, kojom se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Smiljana Nikodinović (37) iz Kneževa.

 

U optužnici je navedeno da je Aleksandar Dobrić, inače sin bliske rođake predsjednika RS Milorada Dodika, u stanju srednjeg pijanstva sa 1,86 g/kg alkohola u krvi vozio “audi A6”, vlasništvo KK “Igokea”, kojim je udario Smiljanu Nikodinović. Ona je, kako se navodi u optužnici, pješke prelazila tranzit i nalazila se u stanju teškog pijanstva sa 2,1 g/kg alkohola u krvi.

 

 

U optužnici se navodi da je Dobrić vozio 81 km/h na mjestu gdje je brzina ograničena na 70 km/h, da se kretao prema kružnom toku i da uopšte nije obratio pažnju na pješaka na kolovozu. U Smiljanu je, bez kočenja, punom brzinom udario u lijevoj saobraćajnoj traci prednjim desnim djelom vozila. Pri udaru nesrećnu ženu je nabacio na haubu motora i šoferšajbnu, a potom je odbacio 54 metra dalje gdje je pala na kolovoz i na mjestu ostala mrtva usljed odvajanja mozga od produžene moždine.

 

Dobriću je na teret stavljeno krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja za koje je zakonom zaprijećena kazna od tri do 15 godina zatvora, te kazna zabrane upravljanja motornim vozilom.

 

Prema navodima optužnice, Dobrić se napio na proslavi diplomskog ispita svog školskog kolege, dok je Nikodinovićeva konzumirala alkohol u obližnjem ugostiteljskom objektu.

 

Aleksandar Dobrić, prvi s desna
Aleksandar Dobrić, prvi s desna

 

Zanimljivo je da se optužnica do u detalje bavila stepenom pijanstva stradale Smiljane Nikodinović, koja je gotovo optužena za vlastitu smrt, iako je, prema navodima pojedinih svjedoka, Dobrić vozio kao sumanut, daleko većom brzinom od one koju je policija konstatovala u svom izvještaju.

 

Prema našim saznanjima, pijani Dobrić je te noći, umjesto u policiju, odvezen kući na triježnjenje, a u čitavu priču uključili su se i pojedini članovi porodice Dodik, zbog čega se na tužilačku odluku čekalo duže od 6 mjeseci, dok je sudski epilog i dalje nepoznat.

 

Nakon što je potvrđena optužnica, nijedan medij nije objavio ni riječ o ovom slučaju, koji se s pravom može smatrati zataškanim, a uviđaj na licu mjesta krivotvorenim.

 

Prijatelji pokojne Smiljane Nikodinović tvrde da postoje snimci ovog događaja na kojima se sve jasno vidi – način na koji je pješak poginuo Smiljana brutalno pregažena u suludoj vožnji, kao i brzina kojom se vozilo kretalo. Takođe, kamera je među okupljenima zabilježila i članove porodice Dodik.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *