REGION
Srbija i Slovenija uvode nove mjere u borbi protiv korone

Društvo Region

U Srbiji sutra u 18.00 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gdje je veliki broj zaraženih virusom korona moraju elektronski da se prijave u sistem, i ako imaju simptome, da se jave u kovid ambulante, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

 

Kon je istakao je da se očekuje da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi sedmično, te da nijedna inspekcija niti kontrola samoizolacije to ne bi mogla da izdrži.

 

“To je mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu”, rekao je Kon za RTS.

 

On je naveo da samoizolacija nije mogla da se sprovede i da isto to važi i za pi-si-ar testiranje, jer ako dolazi 50.000 ljudi, onda se zagušavaju laboratorije.

 

“Rizik definitivno postoji. Siguran sam da su se građani čuvali gde god da su boravili, ali imamo više opuštanja u samoj zemlji”, rekao je Kon.

 

U Sloveniji ponovo obavezne maske

 

Reagujući na porast slučajeva kovid-19, slovenačka vlada je najavila da će od ovog vikenda maske biti obavezne na javnim otvorenim mjestima i da će i djeca od sedmog razreda pa naviše morati da ih nose u učionicama.

 

Pored toga, mjerenje temperature biće obavezno na radnom mjestu, a radno vrijeme barova biće ograničeno, prenijela je STA.

 

Broj novozaraženih od virusa korona u proteklih 24 časa u Sloveniji porastao je za 104, na ukupno 4.058, pokazuju najnoviji vladini podaci.

 

To je blagi pad u odnosu na jučerašnji dan kada je broj novozaraženih iznosio 123.

 

Od virusa korona je prethodnog dana preminula jedna osoba, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 136.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *