NEVRIJEME PREPOLOVILO UROD
Led uništio prvu klasu jabuke, voćari traže pomoć Vlade RS

Aktuelno Društvo

Snažno nevrijeme koje je protekle noći pogodilo sjeverozapadne krajeve Republike Srpske pričinilo je ogromnu štetu na oko 500 hektara voćnjaka u Potkozarju. Prema prvim procjenama, grad koji je oštetio plodove jabuke uoči berbe, prepolovio je vrijednost uroda, pretvarajući konzumnu u industrijsku jabuku.

 

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović tvrdi da Protivgradna preventiva RS uopšte nije reagovala i da nije ispaljena nijedna protivgradna raketa.

 

– Mi smo do sada bili jako zadovoljni Protivgradnom preventivom, ali sada su u jednom danu, zbog nemara, ukaljali naše povjerenje. Ulažemo ogroman novac u protivgradnu zaštitu i sada smo ovo doživjeli, ogorčen je Dojčinović.

 

On navodi da je postavljanje protivgradne mreže nedostižan san za vlasnike malih plantaža jer je njihova cijena 25-30 hiljada maraka. Slično je i sa osiguranjem koje je teško naplatiti.

 

 

– Pozivamo ministarstvo da reaguje, nisu ni ljetos , ni proljetos. Mnogi voćari su uzeli avanse, a od ploda će biti možda samo 50 odsto, kaže Dojčinović.

 

Saša Popović, agronom u preduzeću Agroimpex, kaže da je led prepolovio prinos kvalitetne konzumne jabuke sorte ajdared na površini od oko 40 hektara.

 

 

– To je velika materijalna šteta, jer će nam oštećeni plodovi dodatno poslupiti berbu koja je dosta komplikovanija kada se mora odvajati oštećeni plod. Osim toga ovi plodovi više nisu za konzum i sve ide u preradu, s tim da je cijena takve jabuke višestruko niža, ističe Popović.

 

Voćar iz Jablanice Marinko Šljivar kaže da su se ponovo uvjerili u neodgovornost države i da uprkos sve savremenijim sredstvima zaštite, voćari i dalje trpe veliku štetu.

 

 

– Nažalost, ova godina je veoma loše počela za nas, sušom, a kasnije kada je cvjetao voćnjak 22 noći je bio mraz koji nam je nanio veliku štetu urodu.Evo, na kraju smo završili sa jednom velikom štetom koju je nanio na našem vošnjaku od tri hektara, kaže Šljivar.

 

Krupan led uništio je najkvalitetnije plodove, prvu klasu jabuke, koja je izložena suncu, ali i nepovoljnom uticaju padavina. Voćari čekaju na poteze resornog ministra Borisa Pašalića, koji im se, kako kažu, danas nije javljao na telefon.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *