Borenović: Ko je dobio i koliko novca zbog korona krize

Politika

– Očekujem da Vlade RS da javno, na internet stranici, istakne koja su preduzeća dobila pomoć iz Kompenzacionog fonda zbog zabrane rada tokom vanrednog stanja – poručio je predsednik PDP Branislav Borenović.

 

On je zatražio da se objavi, kojom se djelatnošću bave ta preduzeća, te koliko su oni novca dobili.

 

Borenović kaže da činjenica da Vlada Republike Srpske nije javno objavila te podatke, za razliku od Vlada FBiH i Brčko distrikta i svih drugih u regionu, budi sumnju u način trošenja javnih sredstava.

 

-Ako se uzme u obzir da su mnogi privrednici kojima je bio zabranjen rad u tom periodu odbijeni za pomoć iz Kompenzacionog fonda, da je drugima pomoć bez obrazloženja kasnila, a da smo svjedoci afera pri nabavkama maski, pokretne bolnice, respiratora i drugih sredstava koje su oštetile budžet za više miliona KM, a završili u džepovima privilegovanih pojedinaca, jasno je da je sumnja u raspodjelu sredstava od strane Vlade itekako opravdana. Ovaj primjer netransparentnosti upravljanjem javnim sredstvima je nečuven i ako nema šta da krije, Vlada će u što skorijem roku objaviti sve potrebne podatke i prestati da krije tokove narodnog novca“, ističe Borenović.

 

On je podsjetio da je PDP je i ranije, u skladu sa svojim Programom obnove Republike Srpske, predlagao uvođenje mjere transparentnosti trošenja javnih sredstava, tako što bi na internet stranici Vlade ili konkretne javne ustanove ili preduzeća bio objavljen svaki račun koji prelazi 1.000 KM, što bi bilo rješivo jednom jednostavnom odlukom Vlade, ali da je taj prijedlog je odbijen.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *