CRNA GORA
Krivokapić najavio spisak ministara do 16 časova

Aktuelno Region

Krivokapić je najavio da će spisak kandidata za ministre partijama koje čine tri pobjedničke koalicije biti dostavljen danas do 16 časova.

 

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić trebalo bi do kraja radne sedmice da sastavi svoj kabinet, za koji je ranije dobio načelnu saglasnost vladajućih koalicija da u njemu budu samo stručnjaci.

 

Zbog racionalizacije državne uprave broj mjesta u vladi trebalo bi da bude prepolovljen, zbog čega će neki resori biti objedinjeni, a neki i ukinuti – poput Ministarstva saobraćaja, prenose podgoričke “Vijesti”.

 

Krivokapić nije želio da govori o imenima koja će se naći na tom spisku, ističući da juče nije uspio da obavi intervjue sa svim kandidatima.

 

– Ja obavljam intervjue sa ljudima koji su prošli prvi krug i sad su u završnom krugu. Neki od njih se nalaze u inostranstvu i, zbog razlike u vremenu, razgovor sa njima je zakazan preko Skajpa kasno uveče tako da, dok to ne završim, ne bih licitirao sa imenima, kazao je Krivokapić.

 

Prema ranijem planu koji je objelodanjem na sastanku sa predstavnicima pobjedničke koalicije formirane na osnovu rezultata parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta, kabinet će imati 12 resora.

 

Mandatar je objasnio i kako će se tokom dana, prije nego što spisak bude dostavljen partijama, sastati sa timom koji će još jednom razmotriti ta imena.

 

Naveo je i da očekuje da će spisak partijama biti dostavljen najkasnije do 16.00, kada bi, prema saznanjima Pobjede, trebalo da počne sastanak na kojem će mandatar predstaviti svoja rješenja.

 

Komentarišući mogućnost da se pojedine partije, u prvom redu Demokratski front, ne slože sa njegovim prijedlogom, Krivokapić poručuje da će za sve tvrdnje koje eventualno budu iznosili o predloženim kandidatima morati da dostave jasne dokaze.

 

– Partije mogu da insistiraju na novim rješenjima samo ukoliko imaju dokaze da su ti ljudi u vezi sa kriminalom, da imaju koruptivne aktivnosti i slično. To će morati da dokažu. Oni neka dostave dokaz da neko radi za nekoga, a naša je obaveza da to onda razmotrimo, kazao je Krivokapić.

 

Mandatar je zaključio i da će za svakog kandidata koji se nađe na tom spisku imati precizno obrazloženje zašto je tu.

 

Nova vlada će, pored premijera, imati ukupno 12 ministarstva i dvije kancelarije – za ljudska i manjinska prava i za evropske integracije.

 

 

Aktuelna Vlada Duška Markovića ima 22 resora – pored premijera, ima tri potpredsjednika i 18 ministarstava.

 

Novi resori u vladi Krivokapića trebalo bi da budu ministarstvo ekologije i ministarstvo kapitalnih investicija. Javna uprava biće pripojena Ministarstvu pravde, a Ministarstvu prosvjete treba da pripadnu resori kulture, sporta i nauke.

 

Ministarstvo finansija dobiće i nadležnost za oblast rada i socijalnog staranja, rekao je sagovornik “Vijesti”.

 

O čelnicima nekih resora Krivokapić navodno još nije donio konačnu odluku, pa su u opciji po dva imena. Tako se za ministarstvo zdravlja kao kandidati pominju dr Jelena Borovinić Bojović i dr Vuk Kadić.

 

Bojović je supruga Dragana Bojovića, poslanika Demokratske narodne partije. Vuk Kadić je ljekar i sin pokojnog Ranka Kadića, nekadašnjeg lidera Demokratske srpske stranke.

 

Ranije je pominjano da je resor finansija gotovo siguran za Milojka Spajića, koji se školovao i radio na Zapadu.

 

Bivši poslanik i predsjednički kandidat opozicije Mladen Bojanić pominje se kao jedan od mogućih saradnika Krivokapića u jednom od ekonomskih sektora vlade, najvjerovatnije ministarstvu kapitalnih investicija koje će obuhvatiti i saobraćaj i energetiku.

 

Ministarstvo vanjskih poslova planirano je za Đorđa Radulovića, sadašnjeg šefa jedne od direkcija u MVP.

 

Sagovornici su rekli da je mandatar za pojedine resore kontaktirao više osoba, pa je tako ranije za Ministarstvo pravde imao u vidu profesora Vladimira Leposavića, člana Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske.

 

Sagovornik “Vijesti” juče je rekao da mandatar sada ima u planu advokata Velibora Markovića, koji je u posljednje vrijeme u žiži javnosti zbog homofobnih i seksističkih izjava. Advokat juče nije želio da potvrdi, niti negira ovakvu ponudu, ne želeći da da izjavu za “Vijesti”.

 

Sagovornik je potvrdio da bi Vesna Bratić, bliska saradnica mandatara koja ga je naslijedila na čelu NVO “Ne damo Crnu Goru”, mogla preuzeti resor koji objedinjuje nauku, prosvjetu, kulturu i sport.

 

Kao članovi nove vlade pominju se i predsjednik Američke privredne komore Nikola Tripković i profesor Ratko Mitrović, te ekonomista Jakov Milatović.

 

Za sada je među problematičnijim resorima Ministarstvo odbrane, gdje kandidat mora biti pažljivo biran zbog saradnje sa NATO-om. U opciji za mjesto ministra odbrane bio je pukovnik u penziji Vladislav Vlahović, ali se od toga odustalo. Vlahović je bio vojno diplomatski predstavnik Crne Gore pri stalnoj misiji NATO u Briselu.

 

Kao jedno od imena koje se pominjalo za ministra unutrašnjih poslova bio je Andrija Jovićević, nekadašnji ministar koga je DF protežirao i kao svog mogućeg predsjedničkog kandidata na izborima 2018.

 

Prema juče dostupnim informacijama Jovićević više nije u opciji za mjesto.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *